Vorige week op de Nieuwjaarsborrel van het werk hoor ik mezelf zeggen dat 2016 niet mijn jaar was. Ik hoor zoveel mensen zeggen hoe vreselijk yuk 2016 voor hen was. Maar toen ik dit beaamde bedacht ik me dat 2016 mij veel ontnomen heeft maar ook ontzettend veel gegeven heeft. En daar ben ik diep dankbaar voor. Ik voel mij een werkelijk ander mens. 2016 heeft mezelf gedwongen goed voor mijzelf te gaan zorgen en mijn pijn en schaduw te omarmen. Het heeft mij opengesteld om hulp te ontvangen en ik voelde mij zo dankbaar en gesteund. Zo kwetsbaar en zo sterk. Er ging een knop om, een knop van compassie. Ik zie mijzelf en de wereld nu door heel andere ogen. Door de jaren heen, door alle pijn en kwetsing, had ik een aardig muurtje om mijn hart gebouwd. Deze is vorig jaar zonder genade weggeblazen. Dus op veel manieren was 2016 wel degelijk mijn jaar. En wellicht ook wel jouw jaar. Het is belangrijk om te zien waar je vandaan komt en waar je nu bent. Ben je niet ontzettend gegroeid de afgelopen jaren. Het is zo makkelijk om de jaren voorbij te laten glijden als wij niet regelmatig stilstaan bij waar wij mee bezig zijn en waar wij naar toe willen. En heb je geen idee waar te beginnen? Begin met stilte, meditatie, dagboeken bijhouden en voelen wat je wil, wat jouw visie is. En maak daarna een stappenplan met haalbare doelen. Maak ze SMART. En kom je er niet uit? Vraag om hulp. En sowieso deel die plannen met anderen want dat houd je verantwoordelijk.

De shift, de veranderde energie, deze zou ik nu niet zo kunnen ervaren als 2016 niet geweest was. En omdat ik dat zie kan ik deze lessen integreren in mijn leven en mijn werk. Zelf reflectie en werken aan jezelf. Precies dat wat ik mijn ‘clienten’ leer, dat doe ik zelf ook. Er is geen andere manier.

Alles wat wij mee maken in ons leven is feedback op wat wij denken, voelen en doen. Wij zijn geen hopeloze slachtoffer van het leven, ook al voelt het soms wel zo. Natuurlijk zijn er dingen waar wij niet direct invloed op hebben, maar wel hoe wij zelf deze wereld ervaren. Omdat wij met energie ‘omhoog’ gaan manifesteren wij nu ook veel sneller. Ik weet niet of het jou is opgevallen, maar ik manifesteer bijna direct op dit moment. Ik schrik er wel eens van. Dus wees je heel bewust van wat je denkt en voelt. Wees puur van gedachten en handel vanuit liefde. Bij het gevoel, onze emoties, die liggen in onze invloedssfeer en hier kunnen wij een grote groeispurt maken. Begin bij jezelf, verander de wereld, daar geloof ik echt in.

Dus wanneer ga jij van jouzelf houden? Hou je van jezelf? En zo ja waar uit zich dat in? Hoe denk je over jezelf? Hoe praat je tegen jezelf? Onderzoek dat eens. En wees vooral eerlijk tegen jezelf. Ga jezelf niet op de kop zitten, maar kijk met compassie naar hoe je jezelf behandelt. En hoe ben je naar anderen toe en wat is jouw motivatie daarachter? Het is heel interessant om niet als een kip zonder kop te leven maar je heel bewust te zijn van hoe je in het leven staat en waar je mee bezig bent. En met dat bewust worden kan je stapje voor stapje jezelf corrigeren tot het een gewoonte wordt om liefdevol naar jezelf te kijken.

Mocht je dit nu allemaal heel moeilijk en lastig vinden. Want laten we eerlijk zijn, we hebben allemaal flink wat troep onder ons tapijtje geveegd, weggestopt zodat niemand het kan zien en opruimen is niet leuk en makkelijk. Maar is het geen tijd om eens goed schoon schip te maken? En lekker licht verder te gaan?

Als je hier hulp bij wilt, dan help ik jou graag. Ik bied coaching (via Skype) aan die jou steunt te groeien, meer zelfvertrouwen en zelf compassie te ontwikkelen, zodat jij jou meest gelukkige en gezonde zelf kan zijn. Voor vragen kan je me mailen en dan neem ik binnenkort contact met jou op.

Lieve groetjes en keep shining!
Charissa