Blog in Dutch & English – for English please scroll all the way down – thanxxx

Hallo lieve andere ik!

Hoe gaat het met jou? Ik ben een klein weekje weg geweest naar het eilandje Armona in Portugal en ik wil met jullie wat van mijn ervaringen delen omdat jij je wellicht ook geïnspireerd voelt hierdoor.

Ja zeggen

Vorig jaar tijdens de SoulCollage® facilitator 3 daagse training ontmoette ik een groep bijzondere en inspirerende vrouwen en wij had een bijzondere klik. Eén van de deelneemsters, Margaret, woont in Portugal op een klein eilandje en nodigde ons uit om eens langs te komen. Nu komt het vaak voor na bijeenkomsten en workshops dat dit soort intenties worden gezet, maar deze worden zelden waargemaakt. Maar dit maal hebben we doorgepakt, tickets geboekt, huis gehuurd en toen gingen wij dan vorige week het grote avontuur aan. Het avontuur in de zoektocht naar onszelf en de ander. We hebben volmondig “JA” gezegd.

Zenuwen

Dus zo kwam het dat wij elkaar troffen op een koude bewolkte middag op Rotterdam/Den Haag airport, vol zenuwen en vooral veel goede zin. Het is 2.40 uur vliegen naar Faro waar een taxi op ons stond te wachten om ons naar de haven van Olhão te brengen en hier wachtte onze lieve vriendin uit Armona ons op. Omdat er geen ferry meer ging was er een watertaxi geregeld en onder veel gejoel van ons liet de chauffeur zijn vaarskills zien. Weer helemaal wakker kwamen wij op een inmiddels donker Armona aan.

Armona

Armona eiland is 9 kilometer lang en ongeveer 1 kilometer breed en is bezaaid met schattige witte huisjes en enkele café’s en bars. Het is vooral een plek waar in de warmere maanden veel dagjesmensen naar toe gaan. Het is er zalig rustig, zeker nu nog in het vroege voorjaar. Uitgeput van de reis en alle indrukken kwamen wij in het gehuurde huis aan. Een comfortabel en mooi huis met grote veranda en uitzicht op zee. Zalig! Bij aankomst was er al voor ons gekookt door Margaret dus wij konden lekker aankomen en ontspannen. Na het openen van deze week en elkaar een wens toespreken en een lichtje doorgeven, wat kletsen en een vino verde gingen de oogjes toe.

Iets bijzonders

Het was best een onrustige nacht want het waaide enorm hard en het hele huisje maakte herrie, klapperende luiken, en gierende wind. Ook is het altijd even wennen aan een nieuw bed en slapen naast iemand anders. Ik moet altijd even mijn draai vinden. Ook was het behoorlijk fris, de nachten koelen toch flink af, zeker met zo’n wind. Maar alleen lekker liggen en ontspannen doet een mens al goed. Ook was ik best gezond gespannen voor wat de week zou brengen. Ik had al heel lang het gevoel dat Armona ons allemaal iets bijzonders zou gaan brengen. Ik voelde het zo in de energie, een soort van onrust en blijde verwachting.

Op verkenning

Op tijd waren we weer uit de veren en hebben gezamenlijk ontbeten. Daar kan ik zo van genieten. Thuis ben ik alleen en dat is prima, maar ik kan ook heel erg genieten van gezamenlijke maaltijden en zijn met mensen. En ik ben ook een bourgondiër dus een al het lekkers gaat er ook wel in, is weer eens iets anders als havermout of een groene smoothie die ik normaal in de ochtend eet. Het strand riep en ik ben gaan wandelen, even lekker uitwaaien en even bij het huisje van Margaret langs. Ze woont in een allerschattigst huisje aan de baai met haar twee hondjes, een soort Mama Mia huisje, bont gedecoreerd met een prachtig hemelbed, fantastisch! In de vroege middag namen wij een ferry naar Olhão om boodschappen te doen op de markt. En wat is Portugal goedkoop! Ik kan zo genieten van alle kleuren en geuren op zo’n lokale markt en kijken naar de mensen, al mijn zintuigen staan dan op scherp. In een zijstraatje ergens hebben we zalig geluncht en om vijf uur namen wij de ferry terug naar Armona. Om de beurten koken wij in het huisje en vanavond was de beurt aan Ineke en mijzelf. Een lekker (al zeg ik het zelf) ovengerecht met verse groenten van de markt.

Godinnen

Alle Soul Sisters, zoals we ons noemen, zijn SoulCollage® facilitator en allen van ons brengt daar onze eigen unieke inbreng in. Zo zullen wij allen deze week een workshop geven waar wij op onze manier onze passie delen. Vanavond was het de beurt aan Anita, een facilitator gespecialiseerd in werken met de Godinnen van Athene. Na een mooie meditatie mochten we allemaal een een godin kiezen die ons het meeste aanspreekt op dit moment en hier een SoulCollage® kaart voor maken. Ik werd getrokken door Hestia, de stilte, het naar binnen keren, het vuur (passie) verspreiden vanuit een diepe rust en innerlijk weten, aan een veilige en stevige basis werken.

De Tarot

De volgende ochtend, zondag, was de beurt aan mij om een workshop te geven en mijn grote passie naast SoulCollage® (en tekenen en yoga en nog veel meer) is toch echt wel tarot. En ik liep al een tijd rond met de wens dit te combineren. Dus dit was mijn kans om het te testen op mijn Soul Sisters. Na een korte stoel yoga sessie, deelde ik met iedereen hun Zielen- en Persoonlijkheidskaart (uit de tarot) en de Schaduwkaart. Dit gebaseerd op de numerologie van de geboortedatum. Daarna deden wij een meditatie waarin de kaart van keuze verkend wordt en hier werd dan een SoulCollage® kaart voor gemaakt. Het was fascinerend om te zien hoe goed de informatie klopte bij iedereen. Ikzelf zag een mooie connectie tussen mijn Persoonlijkheidskaart De Hoge Priesteres en Hestia van gisterenavond. Mijn Zielenkaart is Gerechtigheid en mijn schaduw Oordeel. Ook dit herken ik goed. Een SoulCollage® kaart maken geeft zoveel helderheid en inzicht. Het blijft me nog steeds verbazen hoe het werkt, zo ook de tarot. Wat een fantastische gereedschappen hebben wij tot onze beschikking om contact te maken met wat er in ons leeft en dit boven tafel te krijgen zeg maar. Om de stukjes bij elkaar te vinden en de puntjes te verbinden. Ik ben in ieder geval heel erg dankbaar hiervoor en ook dat ik dit mag delen met anderen.

Haiku

In de middag was er tijd voor ontspanning, een strandwandeling, boekje lezen, journaling, beetje muziek luisteren. Zalig. Even niets moeten. Na een lekker maaltijd gingen wij naar Margaret’s huis, Casa Bourgainvillae, om van haar te leren hoe je Haiku’s schrijft. Ze gaf ons een oefening om een tuin in gedachte te nemen en deze te omschrijven met alle zintuigen in 8 tot 12 zinnen. Daarna legde ze de Haiku uit, deze combineert vorm-taal en inhoud in een betekenisvolle vorm, het gaat over alledaagse onderwerpen, beschrijft de natuur, gevoelens of ervaringen, gebruikt eenvoudige woorden en grammatica, rijmt niet en schildert een voorstelling. Drie korte regels: 1e is 5 lettergrepen, 2de is 7 lettergrepen en 3e is 5 lettergrepen. De opdracht was nu om een schelp te beschrijven. Bij deze mijn pogingen tot Haiku:

Geborgen
Bescherming zoek ik
Tegen het wilde water
Veilig in mijn schulp

Meebewegen
Ruisend in de zee
Deinend in het getijde
Door eb en vloed

Eeuwig
Een harde spiraal
Eeuwig draaiend om mijn as
Ga ik rond en rond

Astrologie

Op maandagochtend gaan drie van ons met de ferry naar Olhão om boodschappen te doen en op de markt een lekker visje voor het avondeten te halen. Het weer werd met de dag beter en het was dan ook goed toeven op een terrasje in de zon. In de middag gaf Renée een workshop Evolutionaire astrologie. Ze sprak over bestemming en richting en het spanningsveld daartussen. Ook over de thema’s van de ziel en over de energie waarmee we binnenkomen (waar Pluto staat bij je geboorte, bij mij Weegschaal, verklaart een heel hoop). De ziel ontvangt ervaringen en hier gaat een zekere bindende werking vanuit, maar er is ook een vooruitgaande kracht, yin en yang, er daar zit een spanningsveld. We hebben door middel van een opstelling onze Noord (bindende en dragende energie)- en Zuidknoop (onze bestemming, waar we naartoe willen) verkend en hoe wij nu kunnen bijdragen aan die vooruitgaande beweging. Allemaal heel erg interessant en in een privé sessie nog meer zaken gehoord over onder meer mijn Priapus en Zwarte Maan. Genoeg stof om mee te werken en vooral te gaan voelen. Voor nu heb ik mij gefocust op mijn Noordknoop en hieruit kwam een diep aarde gevoel naar boven, geworteld, stevig en hier heb ik een SoulCollage® kaart voor gemaakt. Deze middag kwam er een hoop los en zijn er wat tranen weggepinkt en mooie gesprekken gevoerd. In de avond hebben we gezamenlijk kaarten gemaakt en voldaan gingen wij slapen met prachtige en intense dromen.

HUGGS

Dinsdag alweer en ik wordt slaapdronken wakker, heel diep weg geweest en het is dan ook zalig aarden aan de ontbijttafel met de sisters en allerlei lekkers. Deze ochtend zijn we ons gaan richten op het lezen van de gemaakte kaarten met het Ik Ben Degene Die proces. En wederom sta ik verbaast hoe diep dit werkt en hoe helend SoulCollage® kaarten zijn. Er valt weer een boel op de plek. In de middag geeft Margaret een workshop HUGGS – Huge Unbelievable Great Goals – Droomdoelen. We gaan uitschrijven wat deze zijn. Ze moeten leven veranderend zijn, je moet er 5-10 jaar over doen om ze te bereiken, je moet er opwinding en blijdschap bij voelen, ze moeten helder zijn, bij je passen en belangrijk voor je zijn. Ze lijken onbereikbaar. Prik een datum dat je het bereikt wilt hebben en neem elke dag actie om dit te bereiken. Bedenk tussendoelen. Maak dan een droomdoelen bord en hang deze op een zichtbare plaats zodat je deze elke dag ziet. Omschrijf zoveel mogelijk; hoe je eruit ziet, hoe je je voelt, waar je woont, wat je doet, gebruik al je zintuigen. Je moet er tranen van in je ogen krijgen, is dit niet zo, dan zijn de doelen niet groot genoeg. Deze doelen geven je leven richting en maken duidelijk wat je moet gaan doen maar ook vooral wat je moet gaan laten. Hierna hebben we uren lang zitten pennen en dromen. Een droombord moet ik nog maken want ik had geen groot papier bij me. Ik ga dat dit weekend doen. Na wat tranen van het niet weten en voelen wat ik nu wil, werd na gewoon beginnen met schrijven dit steeds duidelijker en duidelijker. Ik weet het wel, maar durfde het niet te dromen. Vooral bij mij zit er veel angst in het loslaten, het niet meer doen en niet in het juist wel doen, daar heb ik over het algemeen niet zoveel problemen mee. Dit voelde ik ook sterk in de astrologie sessie, dat sterke bindende gevoel. Mooi dat dit soort inzichten zo simpel zijn maar je juist daarom er steeds overheen kijkt. Wat een inspiratie en dankbaarheid.

All life is an experiment, the more experiments you make the better

Strandmandala

In de middag gingen we naar het strand om onder begeleiding van Sasja een zandmandala te maken, met schelpjes, Mimosa, steentjes, wier en onze SoulCollage® kaarten. Het was een magisch einde van deze mooie week. We hebben elkaar gezien. We hebben elkaar gedragen en we hebben lief. We zijn VRIJ en we zeggen JA tegen het leven. Wij zijn degene die creëren dat is heel duidelijk en alles lijkt mogelijk op dit moment. De wind woelt door onze haren en de zon kust onze lichamen. Wij zijn.

Melig

In de avond sloten we af met een heel gezellig en melig etentje in een strandtent. Gevoed met oesters door de lokale vissers en genieten van de groene wijn en zalige zeevruchten. Het was feest! Het leven mag gevierd worden! Ik voel me rijk. Ik voel me eindelijk warm. Ik voel liefde.

Afscheid

De volgende dag moesten we dan vertrekken, het voelt altijd bitterzoet. Maar we hebben nog de hele dag in Olhão omdat onze vlucht pas in de avond gaat. Dus Margaret gaat met ons mee naar het stadje waar we een lekkere Chinese lunch (voor 5,50 euro!) wegsmikkelen en daarna nog uitgebreid bij de ijssalon in het zonnetje zitten. En dan is het moment van afscheid daar. Margaret terug naar Armona, wij naar de luchthaven en na wat vertraging brengt Transavia ons om middenacht thuis in Nederland.

En er is nog een heel hoop gebeurd en prachtige processen hebben plaatsgevonden en ook een heel hoop melig plezier. Maar what happens on Armona, stays on Armona….

Het was magisch, dank lieve Soul Sisters!

Until we meet again

Liefs, Charissa xxx

 

English:

Hello dear other me!

How are you? I have been away for a short week to the island of Armona in Portugal and I want to share some of my experiences with you because you may also feel inspired by this.

Saying yes

Last year during the SoulCollage® facilitator 3 day training I met a group of special and inspiring women and we made a connection. One of the participants, Margaret, lives in Portugal on a small island and invited us to come by. Now it often happens after meetings and workshops that these kinds of intentions are made, but these are seldom realized. But this time we booked tickets, rented a house and then we went on the big adventure last week. The adventure in the search for ourselves and the other. We completely said “YES”.

Nerves

So it was that we met on a cold cloudy afternoon at Rotterdam / The Hague airport, full of nerves and above all a lot of good spirit. It is 2.40 hours flying to Faro where a taxi was waiting for us to take us to the port of Olhão and here our dear friend from Armona awaited us. Because there was no more ferry service, there was a water taxi arranged and with much shrieking the driver showed his sailing skills. Fully awake again we arrived at a now dark island of Armona.

Armona

Armona Island is 9 kilometers long and about 1 kilometer wide and is dotted with cute white houses and a few cafes and bars. It is primarily a place where many day-trippers go to in the warmer months. It is blissfully quiet, especially now in the early spring. Exhausted from the journey and all impressions we arrived in the rented house. A comfortable and beautiful house with large veranda and sea views. Blessed! Upon arrival Margaret already cooked for us so we could arrive and relax. After opening this week and addressing each other a wish and passing a light, chatting and a vino verde, the eyelids fell shut.

Something special

It was quite a restless night because the wind blew very hard and the whole house made noise, chattering shutters, and screeching wind. It is also always takes getting used to a new bed and sleeping next to someone new. It was also pretty cold, the nights still cool considerably, especially with such a wind. But just resting en relaxing does one good. I was also quite excited for what the week would bring. For a long time I have had the feeling that Armona would bring us all something special. I felt so in the energy, a kind of unrest and happy expectation.

Exploring

An early rise and shine and breakfast together. I enjoy that. At home I am alone and that is fine, but I also enjoy sharing meals and being with people. And I am also an epicurean and all the goodies are a treat, and a lovely break from the usual oatmeal porridge and green smoothie I usually have for breakfast. The beach was calling and I went for a walk, drinking in the fresh air and smelling the salty sea. Also visiting Margaret’s cottage. She lives in a most beautiful house on the bay with her two dogs, a kind of Mama Mia cottage, decorated with a beautiful canopy bed, fantastic! In the early afternoon we took a ferry to Olhão to do some shopping on the market. And how cheap Portugal is! I so enjoy all colors and smells of such a local market and watch people, all my senses are on edge. In a side street somewhere we had a delicious lunch and at five o’clock we took the ferry back to Armona. We took turns to cook and tonight was the turn of Ineke and myself. A tasty (though I say so myself) oven dish with fresh vegetables from the market.

Goddesses

All Soul Sisters, as we call ourselves, are SoulCollage® facilitator and each of us contributes our own unique input. So we will all give a workshop this week where we share our passion in our way. Tonight it was the turn of Anita, a facilitator specialized in working with the Goddesses of Athens. After a beautiful meditation we were all allowed to choose a goddess who appeals to us the most at the moment and make a SoulCollage® card for her/based on her energy. I was drawn by Hestia, the silence, tuning inward, spreading the fire (passion) from a deep calm and inner knowing, working from a safe and solid basis.

The tarot

The next morning, Sunday, it was my turn to give a workshop and my great passion alongside SoulCollage® (and drawing and yoga and much more) is the tarot. And I have been brooding on this for a while, my desire to combine my passions, so this was beautiful chance to test it on my Soul Sisters. After a short chair yoga session, I shared with sharing everyones Soul and Personality card (from the tarot) and the Shadow Card. This is based on the numerology of the date of birth. Then we did a meditation in which the card of choice is explored and based on this experience a SoulCollage® card was made. It was fascinating to see how well the information was right for everyone. I myself saw a nice connection between my Personality Card, The High Priestess, and Hestia of yesterday evening. My Soul Card is Justice and my shadow Judgment. I also recognize this well. Making a SoulCollage® card gives so much clarity and insight. It continues to amaze me how it works, including the tarot. What fantastic tools we have at our disposal to make contact with what lives inside of us and to get this clearly on the table. To find the pieces that fit together and connect the dots. In any case, I am very grateful for this and also that I can share this with others.

Haiku

In the afternoon there was time for relaxation, a beach walk, reading a book, journaling, listening to music. Blessed. No have to’s! After a delicious meal we went to Margaret’s house, Casa Bourgainvillae, to learn from her how to write Haiku’s. She gave us an exercise to think of a garden and to describe it with all the senses in 8 to 12 sentences. Then she explained the Haiku, which combines form language and content in a meaningful form, it deals with everyday topics, describes nature, feelings or experiences, uses simple words and grammar, does not rhyme and paints an experience. Three short lines: 1st is 5 syllables, 2nd is 7 syllables and 3rd is 5 syllables. The assignment was now to describe a shell. In these my attempts at Haiku (now they don’t translate to English very well, as they were written in Dutch -but here is a rough translation):

Salvage
Seeking protection
Hidden safely in my shell
Safe in my cocoon

Swaying along
In the rustling sea
Moving up and down the tide
Ever through ebb and flood

Forever
A hardened spiral
Forever turning my axis
I go round and round

Astrology

On Monday morning three from us took the ferry to Olhão to do some shopping and to buy some fish for dinner at the market. The weather improved by the day and it was good to sit on a terrace in the sun. In the afternoon Renée gave a workshop in evolutionary astrology. She spoke about destination and direction and the tension between them. Also about the themes of the soul and about the energy with which we enter (where Pluto is at birth, with me Libra, explains a whole lot). The soul receives experiences and here a certain binding effect comes from, but there is also a progressive force, yin and yang, there is a tension. We have explored our North (binding and carrying energy) and South knot (our destination, where we want to go) and how we can now contribute to that progressive movement. All very interesting and in a private session I heard more things about my Priapus and Black Moon. Enough to work with and especially to feel. For now I have focused on my North knot and from this came a deep earth feeling, rooted and firm and I made a SoulCollage® card for this feeling. This afternoon a lot came undone and some tears were shed and deep and healing conversations took place. In the evening we made cards together and fulfilled we went to sleep with beautiful and intense dreams.

HUGGS

Tuesday already and I woke up drunk with sleep as I slept very deeply. So a blissfully earthing breakfast with the sisters was just what I needed. This morning we started to focus on reading the cards that were made with the I Am One Who process. And again I am amazed at how deep this works and how healing SoulCollage® cards are. They are so spot on! In the afternoon Margaret gave a workshop in HUGGS – Huge Unbelievable Great Goals – Dream Goals. We were asked to write these down for ourselves. They have to be life-changing, it takes 5-10 years to reach them, you have to feel excitement and joy, they have to be clear, fit you and be important to you, be aligned with your values. They seem unattainable. Pick a deadline and take action every day to achieve it. Think about intermediate goals. Then create a dream board and hang it in a visible place so that you see it every day. Describe as much as possible; how you look, how you feel, where you live, what you do, use all your senses. You have to get tears in your eyes, if this is not the case, then the goals are not big enough. These goals guide your life and make clear what you have to do, but also what you have to let go of, stop doing. After this we sat for hours dreaming and writing out our goals. I still have to make a dream board because I did not have any big paper with me. I’m going to do that this weekend. After some tears of not knowing what my dreams are, I just started writing and this became clearer and clearer. I do know, but did not dare to dream. With me there is a lot of fear in letting go, not the doing, the doing comes quite natural to me. But oh the letting go. I also felt this in the astrology session, such a binding force rules me. It’s nice that these kinds of insights are so simple, and that’s why you always look over them. Such inspiration and gratitude.

All life is an experiment, the more experiments you make the better

Beach mandala

In the afternoon we went to the beach to make a sand mandala lead by Sasja, with shells, Mimosa, stones, weed and our SoulCollage® cards. It was a magical end of this beautiful week. We have seen each other. We carried each other and we love. We are FREE and we say YES to life. We are the ones who create that is very clear and everything seems possible at this time. The wind swirls through our hair and the sun kisses our bodies. We are.

Giddy

In the evening we closed with a giddy and nice dinner at a beach restaurant. Fed with oysters by local fishermen and washing them down with green wine and delicious seafood. It was a party! Life needs to be celebrated! I feel rich. I finally feel warm. I feel love.

Farewell

The next day we had to leave, it always feels bitter-sweet. But we still have the whole day in Olhão because our flight is not until in the evening. So Margaret comes with us to the town where we have a nice Chinese lunch (for 5.50 euros!) and then we extensively enjoyed the sunshine at the ice cream parlor. Then the time of parting was upon us. Margaret went back to Armona, we had to go to the airport and after some delay Transavia brought us home to the Netherlands at Midnight. A lot has happened and wonderful processes have taken place and also a lot of fun was had. But what happens on Armona, stays on Armona …. It was magical, thank you dear Soul Sisters! Until we meet again

Love, Charissa xxx