Ga mee naar buiten allemaal! Maar trek wel een winterjas aan! Maart roert zijn staart en april doet wat het wil. Sneeuw!? Dachten we dat de lente gestart was, werd ik vanochtend toch nog wakker in een witte wereld. Brr ik ben blij dat ik mijn truien nog niet opgeborgen heb, ook al ben ik al wel aan de grote Lenteschoonmaak begonnen. Vandaag kwamen ook mijn bestelde balkonplantjes binnen, die moeten nog maar even wachten met naar buiten gaan.

Nieuw Maanjaar

Het is vandaag, Freya day, nieuwe maan in Ram, de start van dit Maanjaar. Dit teken van de dierenriem roept op tot een nieuw begin, een frisse nieuwe start. We worden uitgenodigd om ons los te maken van trage routines en de moed te hebben om iets nieuws te proberen dat ons revitaliseert, zodat wij ten volle het leven kunnen genieten!

Genieten

En genieten is het. Vorig weekend leek het wel zomer! Met mijn Swesaz broers en zusters, onder leiding van Swesaz pa en ma, Lianne en Axnot, kwamen wij samen in hun huis in Dordrecht om daar samen een heerlijke Oosterbrunch en dag te genieten.

Vandaag mocht ‘aanhang’ weer mee, dus het was een gezellig druk en levendig gebeuren, past heerlijk bij de kwetterende vogeltjes buiten en het nieuwe leven wat overal ontspruit. De kids werden buiten in het zonnetje aan het werk gezet om de eieren te versieren met runen en eigen creatieve uiting. Wij van Swesaz bespraken eerst ons ‘heim’werk; er was ons gevraagd van voor ons betekenisvolle woorden etymologisch herleiden naar hun oorsprong. Ik koos voor deze drie woorden:

Verder bespraken wij volksgebruiken die bij deze tijd van het jaar passen zoals lente-water en ommegangen. We leerden meer over de mysterieuze Ostara (is zij een lentegodin of personificatie van Ooster?), Eostre, godin van de dagenraad, Wanen en de slangencultus, aanjagers Frey en Freya, Nerthus, Njörd, Helsbergen (van het woord ‘hellen’, opwellen van water) en draaiburchten of trojaburgen. Hier straks meer over.

Overvloed

Toen was het tijd voor een overvloedige lunch, met door iedereen meegebracht lekkers. Zelfgebakken brood, worstenbroodjes uit Brabant, brioche uit België, paasbrood, gevulde eieren, zalm, en nog veel meer lekkers. Met volle magen vertrokken wij naar ‘ons’ plekje aan de Merwede. De laatste keer dat ik hier was, was best al weer even geleden, namelijk met Midzomer. Toen waren werden wij overdonderd door onweer en heftige regen, vandaag was het zalig warm en zonnig.

Trojaburgen

Voor ik verder vertel over het spel wat wij speelden, eerst een korte samenvatting het boek van De Eeuwige ordening van Aat van Gilst met op de voorplaat een klassiek labyrint, Trojaburg.

“Tot de plaatsen waar zich cultische handelingen hebben afgespeeld zullen zeker de troja- of draaiburchten hebben behoord, waarbij restanten zijn aangetroffen in vrijwel alle landen in Europa tot en met India.” Zo begint het hoofdstuk over de Trojaburchten in dit boek.

Troja komt van het woord dat omcirkelen of draaien betekent; trojaburchten zijn spiraalvormige labyrinten of omwendingen, meestal op of om een heuvel. Ze dateren in veel gevallen uit de brons- en ijzertijd. Sommigen zijn geheel of gedeeltelijk bewaard gebleven. Op de spiraal- of draaivorm wijzen Scandinavische namen als Trojborg, Treiborg, Triborren en Tröiborgslot en het Engelse Troytown. In Nederland zouden de namen Driebergen, Dreyen bij de Paasberg in Wageningen en de Dreyen bij Oosterbeek aan een draaiburcht kunnen herinneren. Ernst Krause ziet in zijn boek Die Trojaburgen Nordeuropas (1893) de paden van de draaiburchten als voorstelling van de zonneloop; ze vertonen de vorm van spiralen of concentrische cirkels. De vorm zou de loop van de zon door het halve jaar voorstellen met z’n steeds wijdere banen en een dubbele spiraal zou het hele zonnejaar uitdrukken. In de volkskunst was de spiraal nog lang een geliefd motief.

 

Het leven is een spel

Labyrinten lopen heeft mij altijd al geïntrigeerd en als er ergens een labyrint te vinden is dan zoek ik deze ook op. En nu is het tijd om te spelen! Een cultisch spel. Dit is een terugkerende rode draad in mijn leven, de uitnodiging om meer te mogen spelen. Op het strandje maakten we een Trojaburg waarin we een dobbelspel deden om zo spoedig mogelijk het midden, de kern, de onderwereld, te bereiken, waar alle prachtig door de kinderen versierde eieren stonden. Hier trok je dan blind een ei en dus een rune als persoonlijke lente boodschap.

Ik trok dit maal rune Ingwaz, deze rune symboliseert de Aarde en onze diepe relatie met de Aarde. Een zeer passende rune bij dit moment; Ing is een van de alternatieve namen voor Freyr, de god van de landbouw. Volgens de legende reisde Freyr in een strijdwagen rond de aarde om zijn volk vruchtbaarheid en geluk te schenken. Zijn verschijning kan betekenen dat we meer tijd in de natuur moeten doorbrengen, of meer aandacht moeten besteden aan de natuurlijke orde der dingen en buitenactiviteiten. Dit is ook een rune van groei en op een groter niveau kan Ingwaz de heelheid van de Aarde of van de mensheid voorstellen. Algemene menselijke condities, of wereldwijde kwesties. Op kleinere schaal kan de verschijning van Ingwaz staan voor eten of een maaltijd met vrienden.

Het ei ging mee als snack onderweg naar huis. Voldaan en vol levenslust weer naar huis, naar het leven waar gespeeld mag worden.

Fijn voorjaar allemaal, geniet ervan!