Komkommertijd is een aanduiding voor de rustige zomerperiode, waarin er weinig nieuws en weinig handel is. Het woord wordt tegenwoordig vooral gebezigd in de media, die er bovendien inhoud aan geven door berichten te brengen die buiten de komkommertijd geen nieuwswaarde zouden hebben. Nu is er op het wereldtoneel genoeg aan de hand, maar ik ben geen nieuws-blogger, dus daar houd ik me nu in dit schrijfsel even buiten, ook al hebben verontrustende ontwikkelingen zeker wel een invloed op mijn gemoedsrust en vermogen echt te kunnen genieten van het hier en nu. Echter ik ben me hier bewust van en de kunst is mezelf steeds weer terug te brengen uit zorgwekkende toekomstgedachten, terug met mijn pootjes in de aarde, hier, nu.

Dit doe ik door lekker veel buiten in de natuur te zijn en mooie plekken in Nederland te bezoeken. Mijn heim voelen en ervaren. Dat doe ik dan nu ook volop. Ik geniet zo van al het groen en de warmte van de zon. In vrijheid lekker wandelen en inspiratie opdoen. Tot rust komen en verbinden met vrienden en familie. Daarom ben ik wat minder online en verwaarloos ik deze blog/website een beetje. Offline zijn heb ik nodig om straks met frisse energie weer tot dienst te kunnen zijn. Ik ben trouwens nog steeds open voor tarot consulten (binnenkort wordt dit uitgebreid met Runen consulten) en tekenopdrachten. Ook mijn Etsy winkel is gewoon open.
Ook SoulCollage® komt terug, ik hoop zowel online (in samenwerking met een online cursus aanbieder) als offline (zodra ik een goede, gezellige en betaalbare locatie gevonden heb). Ik ben nog wel te boeken voor SoulCollage® bij jou thuis. Verder zal ik mij concentreren op mijn heidens pad.

Zo nu en dan maak ik eens een foto van mijn dagelijkse activiteiten en deel deze dan ook wel eens op Instagram; https://www.instagram.com/chachahearts/


cadeautjes voor Lianne en Axnot

Natuurreligie

Met mijn neiging tot denken en handelen/doen kan ik het aardse aspect van oude natuurreligie goed gebruiken om mijzelf in balans te brengen. Het observeren en meebewegen met de seizoenen. Het gewoon kunnen zijn en zaken op hun natuurlijke ritme laten bewegen. Het hoogtepunt van groei, van de zomer, ligt reeds achter ons en met weemoed merk ik dat de dagen korter worden en dat er nu al bramen aan de struiken zitten, de vrucht brengende periode is gestart.


Wijze woorden voor mij van Axnot

Vruchten

Maar welke vruchten kom ik brengen? Er is weinig terecht gekomen van mijn plannen en creaties. en dat stemt mij melancholisch, maar ik weet dat mijn ideeën ook niet helder genoeg waren en mijn aandacht te versnippert door andere verplichtingen. Ook ging een samenwerking helaas niet door en daardoor ben ik veel tijd kwijt geraakt. Niet getreurd er komen nieuwe kansen en nieuwe zaadjes zijn alweer gezaaid.

Eclectisch

Toch voel ik me wat onrustig, ik heb het gevoel dat ik ‘iets’ moet creëren, iets moet ‘plannen’, dat is het aard van het beestje. Op dit moment ben ik mijzelf vooral aan het verdiepen in plaats van alsmaar verbreden. Ik noem(de) mijzelf traditionele eclectische heks, wat een beetje een vage tegenspraak is wellicht. Ik ben van nature leer- en nieuwsgierig en wil dan van alles weten, leren en proberen. Ik ben altijd al een zoeker geweest. Mijn verlangen is dieper te ervaren en minder te leren en denken met mijn hoofd. Terug naar dat waar ik begonnen ben, hekserij en divinatie, nu in een vorm die beter bij mij past, namelijk Seidr en Runen. Dit wil niet zeggen dat ik helemaal niet meer met tarot werk, maar ik probeer wel mijzelf meer op mijn huidig heidens pad te focussen. Zou ik eindelijk thuis gekomen zijn en niet verder hoeven te zoeken als de aarde onder mijn voeten?


Fakkeldrager

Hoe nu verder

8 juli was het alweer zover, de laatste ‘Heidense Huiskamer’ bij Swesaz. De tijd is gevlogen, wat een intens jaar waarbij ik voelde thuis te komen. Met een bijna complete kerngroep, ik noem ze mijn broers en zussen, die de afgelopen twee jaar onder mentorschap van Lianne en Axnot stonden, gingen we de oogsttijd in.

´Oogst´ was dan ook het thema dat deze avond behandeld werd. We spraken over Balder’s dood en herleving en oogstgebruiken. Over ‘Plústiid’ (Pluistijd) en Korendemonen. En over Sint Margriet/Pisgriet, deze dag (20 juli) wordt beschouwd als de eerste dag van de hondsdagen en is vanouds belangrijk voor boeren en buitenlui. Naar verluidt is het weer op pisgriet bepalend voor het weer op de daarop volgende weken. Het was die dag droog, Sint Margriet pist in het riet, 6 weken boerenverdriet, gaat gelukkig niet op. Nu hebben de boeren ook wel andere dingen aan hun hoofd helaas.


Cadeautjes van Lianne en Axnot

Maar het waren niet alleen de oogstgebruiken, waarvan sommige tot in de heidense tijd terug reiken, die we behandelden. Het was vooral ook onze eigen oogst waar we bij stilstonden. Samen keken we naar waar we vandaan kwamen en stelden de vragen ‘wat hebben we nu?’ en ‘wat gaan we verder (samen) doen?’.

Tijdens de avond werd er nog flink gediscussieerd, maar de constatering werd gedaan dat we een gezonde levende heidense groep zijn die weet waar ze naartoe wil. De kerngroep is geworden tot een familie, een sibbe, die bovendien een basis aan heidense kennis heeft opgedaan in de Heidense Huiskamer en waarmee het al lukt geweldige jaarfeesten neer te zetten, die hun weerga in de Lage Landen misschien wel niet kennen. We hebben het uitgebreid gehad over waar we denken te staan op de landkaart van actieve, samenkomende heidense groepen en we constateerden dat deze momenteel dun gezaaid lijken. ‘We zijn maar met zo weinig’, horen we ook anderen zeggen en toch is er onderling nijd te bespeuren veeleer dan dat er samenwerking is. Daarom willen we de komende tijd allereerst aandacht geven aan onze eigen instelling en communicatieve uitingen. We willen heel graag verbinders zijn en het door ons gekoesterde heidendom doorgeven. Daarvoor willen we trachten bruggen te maken om elkaar te bereiken en een waardevol netwerk te herstellen voor ‘hen die toch al met zo weinig zijn’.

Daarnaast willen wij ook beter de individuele kwaliteiten van de enthousiaste Swesaz-mensen gaan benutten. Enerzijds zodat wij ons kunnen ontwikkelen en anderzijds om zo onze activiteiten breder gedragen te krijgen. Meer bijeenkomsten zullen een open karakter krijgen, denk hierbij aan lezingen en thema-avonden. Wees welkom!

Besloten bijeenkomsten voor de kerngroep zullen nog blijven bestaan, maar minder dan in de voorgaande jaren.
De komende tijd richten Axnot en Lianne zich actief op het afronden en tot publicatie laten komen van hun boek ‘Thuis in het heidendom’, dat in klad klaar is en de geboorte van hun kindje.

Swesaz’ wens is groepen en individuen in Nederland en Vlaanderen meehelpen met bouwen aan een waardevol en onmisbaar netwerk, waardoor heidense kennis en warmte volop kan stromen. Zo kunnen we samen zorgen dat de heidense traditie levend blijft. Doe je mee?

Fijne hondsdagen!

Liefs,

Charissa

Bron: Swesaz