We zijn de lente-evening gepasseerd, de lente is wedergeboren, er heerst weer een gevoel van hoop en vertrouwen, want ieder jaar is er weer nieuw leven en nieuwe groei en bloei. Ik geniet zo van de kleur en geur van nieuwe bloemen (ik heb gelukkig geen hooikoorts) en voel mezelf ook weer helemaal opleven. Fijn, dit soort zekerheden doet mij goed en stemt mij optimistisch in een wereld die zo snel verandert en onzeker is. Lente is een tijd van nieuwe kansen en nieuwe creativiteit. We zitten nu in de groeifasen die het hoogtepunt bereikt met Midzomer. Een zinnenprikkelende tijd van ontwaking en uitbundige groei.

Nu we het nieuwe seizoen verwelkomen, is het een tijd om evenwicht, vernieuwing en groei te omarmen. De duisternis van de winter ligt achter ons, en we zijn klaar voor het licht van de lente. De lente-evening ook bekend als Ostara, is een tijd voor vruchtbaarheid, creativiteit en een nieuw begin. Het is de perfecte tijd om zaden te planten, zowel letterlijk als figuurlijk, en om intenties te maken voor de komende maanden. Laten we dus een moment nemen om deze magische tijd van het jaar te vieren. Of je nu een ritueel uitvoert, tijd doorbrengt in de natuur, of gewoon een moment neemt om de schoonheid van het seizoen te waarderen, laten we de energie van de Lente-evening omarmen en al het goede dat het te bieden heeft.

Alles wat nu omhoog groeit naar het licht heeft jouw bescherming en zorg nodig. Zorg ervoor dat wat nu ontkiemd en opkomt niet in de kiem wordt gesmoord.
Draag zorg voor zowel het prille groen in de natuur, als voor de zaden die jij in de vorm van nieuwe plannen of projecten voor het komende jaar hebt geplant. Vier de lente in de natuur en in jezelf door extra aandacht en zorg te besteden aan de prilheid van het ontluikende groen. Geef het liefdevolle aandacht en biedt waar nodig bescherming

Creativiteit

Persoonlijk ben ik hier erg aan toe. Nieuwe creativiteit en zaadjes! Het was dan ook een beetje stil op deze website, ik had deze winter veel behoefte aan aandacht geven wat er binnen in mij ontspringt, dit aandacht geven en afstand nemen van uitwendige prikkels en afleiding. Helder krijgen wat ik wil en niet de wereld om mij heen. En gewoon bijtanken van alle chaos in de wereld.

Nu ben ik langzaam klaar om naar buiten te keren en weer te spelen en ‘dingen’ te maken. Zie hier ik ben weer aan het schrijven, ook de breinaalden weer opgepakt, ik ben ratels aan het maken, mijn eigen tarot deck komt ook weer wat schot in, ik ben weer gitaarlessen aan het volgen en ik ben een moestuin begonnen! Ook gaat een hoop van mijn tijd en aandacht naar de Vitki (Leven met de Runen) en Noords Sjamanisme ‘cursussen/workshop – serie’ die ik volg. Hierover deel ik meer in de toekomst!

Ostara

Er is een hoop te schrijven over de oorsprong van Ostara, er zijn vele kampen en ideeën hierover, ik heb het antwoord niet. Voorjaarsgebruiken van Heidense en Christelijke oorsprong zijn door elkaar gaan lopen en zeker met de komst van Wicca is Ostara/Eostre een beetje een eigen leven gaan leiden. Ik noem deze tijd van het jaar Lente-evening, de dag en nacht zijn even lang. En de rituelen die in deze tijd plaatsvinden zijn ‘Voorjaarsgebruiken’. Pasen noemen we ‘Ooster’.

Hoe het ook zij, Ostara als personificaties van Ooster of als werkelijke godin van onze voorouders, Eostre (Godin van de Dageraad), Njörd, Nerthus, Frey en Freya zijn de aanwakkerende krachten in het voorjaar, zij brengen vernieuwende kracht, zin, wellust en vruchtbaarheid.

Ervaren

Met Swesaz geven wij ook aandacht aan deze oude gebruiken vertaald naar het hier en nu. Hoe wij dit moment nu ervaren is belangrijk, maar wel de oorsprong (diep in onszelf) begrijpen en respecteren en daadwerkelijk ervaren. Door heel bewust na te denken over de handelingen rondom Ooster en ze tegen het licht van opgetekende gebruiken te leggen, proberen we met liefde en toewijding een meerwaarde van zoveel mogelijk authenticiteit te creëren, een voortzetting, van wat onze voorouders eeuwen al zo belangrijk vonden. Deze ervaring was een puzzelstukje wat voorheen nog miste bij mij. Ik ben een kennis-dorstig mens en zit vaak met mijn neus in de boeken en in mijn hoofd, ik sloeg het daadwerkelijk diepe voelen soms over. Met jaarlijkse herhaling van rituelen, zakt mijn begrip en beleving steeds een stukje dieper. Ik aard.

Het is voor mij ook belangrijk om me in te leven hoe deze gebruiken vroeger bij de mensen leefden, toen men nog veel dichter bij de natuur leefde en de natuurlijke cyclus. Dit zijn we kwijtgeraakt in onze 24 uurs maatschappij met al onze ‘luxe’ en onnatuurlijke ‘vooruitgang’ en dit merken we in ons welzijn en beleving. We missen verbinding met onszelf, elkaar en de natuur. Dit maakt ons ziek, depressief en angstig.

Ooster tour – ga je mee?

Maar terug naar Ooster, het voorjaar. Wij zijn al blij met haar komst, maar kun je je voorstellen hoe men vroeger haar met open armen ontvingen? Weer een winter overleefd, tijd om het land weer te bewerken en te zorgen dat er weer genoeg is komend jaar. Er is echt nieuwe hoop! Dan begrijp je ook waarom men zoveel aandacht investeerde in deze cyclus draaiende te houden en ook deze ijkmomenten te vieren.

Een paar van die gebruiken zijn het naar binnen halen van groene takken, eieren , ommegangen, het gebruik van water, vuren en draaiburgen. Op de Faceboek-groep en website van Swesaz kun je hier meer over lezen, alsook ben je welkom met ons mee te wandelen op 1 april en hier meer over te horen
Ooster-tour Kennemerland & Zaanstreek https://www.facebook.com/events/1198074691068079

Tarot Readings

En omdat lente de tijd is van nieuwe creativiteit en zaadjes laten groeien is dit ook een perfect moment om een tarot reading te laten doen om een idee te krijgen van hoe het er voor staat komende periode, welke thema’s zijn belangrijk en wat zijn de vuilkuilen, welke zaadjes dragen potentie in zich en welke hebben wellicht nog wat tijd of een andere aanpak nodig.

Op deze pagina lees je meer over de tarot readings die ik aanbied; https://www.joyincreation.com/oracle-card-readings/tarot-consult-nederlandse-informatie/

Voor nu wens ik je een heerlijke lente en ik ga zeker nog schrijven over de Ooster tour van 1 april. Wie weet tot daar?

Groetjes,

Charissa