Wat zijn runen? Wat zijn ze niet? Ze zijn alles en overal. Ze zijn energie.
In het Oud Noors betekent rúnar “geheim overleg”, in het Iers en Gaelisch betekent rún “een mysterieus geheim”, en in het Proto-Germaans betekent runen “fluisteren”. Wat we vandaag weten is dat de runen afkomstig zijn van de oude Europese culturen, voornamelijk de Germaanse, Angelsaksische en Noorse stammen, en de meeste historici zijn het erover eens dat ze zich ontwikkelden uit een oud Etruskisch alfabet.
Maar runen zijn vooral heilige, magische natuurcodes. Een opslagplaats van kennis en betekenis. Een diepe oude taal, die heel veel energie bevat. De runen zijn ook klank, vibratie.
Elke letter is een diepgaand symbool, en samen vertegenwoordigen ze een mystieke taal van de geest, de goden. Als we deze intuïtieve communicatiemethode eenmaal beginnen te begrijpen, zullen de runen wijze gidsen voor ons worden op ons levenspad en mogelijk zelfs leiden tot “een spiritueel ontwaken”. Naarmate we ons meer bewust worden van hun symboliek, zullen we hun leiding beginnen te ontvangen door een rune of een reeks runen in de natuur te zien of door regelmatig symbolen en archetypen op te merken die hen vertegenwoordigen. De meest voorkomende plaatsen om een spontane runen-lezing te ontvangen zijn bossen en natuurparken, omdat de runen verbonden zijn met het etherische concept van de Levensboom, ook bekend als de Wereldboom of axis mundi.

De runen raakten me direct, realiseer me. Al vanaf klein kind, ik heb kettingen met runen-tekens uit mijn kindertijd en ook een ketting van klei die ik zelf gemaakt hebt als kind met Raidho en een met Berkana erop. Ik herinner de runen. Hoe heb ik ze ooit kunnen vergeten?
At the centre of all Runelore are The Runes.
There are Beech runes,
There are Birth Runes,
And all the ale runes,
Precious runes of power,
Unspoiled they are unspoiled they are,
Learn them and use them long,
Till the high powers perish.
(Sigrdrifumal)

Voor veel mensen zijn de runen slechts een manier van waarzeggen, gebaseerd op een oud alfabet. De runen voorspellen niet, maar geven inzicht. Als we de Edda’s doorlezen realiseren wij ons welke invloed de runen hadden op de cultuur van die tijd door het grote deel van de tekst in de Edda’s dat ernaar verwijst. Ja, op het eerste gezicht zijn de runen een alfabet, maar dat is slechts het topje van een zeer grote ijsberg. Elk van de runen-symbolen verwijst naar een archetypische energievorm. De runen geven ons de mogelijkheid deze energieën aan te boren, te manipuleren en zelfs te zien manifesteren. Ze hebben een rituele functie en beïnvloeden ons Lot.

Om de runen volledig te begrijpen moeten wij terug naar het begin van de schepping, nog voor de schepping van Ymir. De Edda’s vertellen ons dat er in het begin niets was, maar in dit niets was een leegte die de Ginnungagap werd genoemd. Aan de noordkant van de leegte lag een land dat Niflheim heette, een donker gebied van kalk en ijs, en aan de zuidkant lag een land dat Muspellheimr heette, een gebied van vuur. Het is uit een ontmoeting van deze twee energieën van vuur en ijs over de Ginnungagap dat alle schepping voortkomt. Dit zijn dus de twee oerenergieën waaruit elke andere energievorm voortkomt, alle energieën waaruit de schepping bestaat zijn een combinatie of manifestatie van deze twee energieën.

Om de ware aard van de runen te begrijpen en ze effectief te kunnen hanteren, moeten we ze puur als energie zien, niet als concepten of letters van een alfabet. Hun ware aard is die van pure energie; de energie waaruit deze werelden zich manifesteren en natuurlijk waaruit wij ons manifesteren. De runen maken deel uit van ons, dat is het mooie ervan, ze zijn niet een of ander extern ding dat we moeten proberen te begrijpen of te beheersen. Omdat ze deel uitmaken van ons, zodra we ons erop hebben afgestemd en hun aard hebben begrepen, wordt onze relatie met hen heel natuurlijk en intuïtief. Vergeet niet dat dezelfde energie die door ons stroomt ook door de rest van de schepping stroomt, dat is de reden waarom onze relatie met de runen zo krachtig en duurzaam is.

Runen en runen-energie zijn in handen van het individu.  De enige waarschuwing die ik geef is dat je de runen bestudeert, hun vormen en de basisenergie uit je hoofd leert, runestadha (fysieke runen-houdingen) aanneemt en galdr (runen-gezangen) oefent totdat ze een deel van je worden.  Schrijf ze op, neem ze mee de dag door en begin de energie van elke rune te voelen en herkent om je heen. Deze oefeningen zijn het belangrijkst voordat je met runen-werk begint.
Uit Egil’s Saga:
Niemand moet runen kerven
tenzij hij ze goed kan lezen;
menigeen dwaalt af
rond die donkere letters.
Op het walvisbeen zag ik
tien geheime letters gekerfd,
van hen nam de lindeboom
nam haar lange schade.
Runen-energie is heel echt en “geen speelgoed”.  Tenzij de Vitki een goed begrip krijgt van de runen, kan er veel onbedoelde schade worden aangericht.
Voor mij is elke rune als een chemische noot. Elke specifieke rune heeft een energieveld dat noch “goed” noch “slecht” is. Ik zie zulke begrippen als overgebleven idealen uit het christendom.  Runen zijn niet goed of slecht,  of ze nu rechtop of ondersteboven staan.  Het is het symbool voor een energiekracht en de intentie van de Vitki die de koers van de runen-energie bepaalt.  Daarom is een ongeoefende Vitki misschien niet in staat de runen-energie te kanaliseren en op de juiste manier te ordenen om een gewenst resultaat te bereiken.  In alle energie zit kracht en is veelzijdig en daarom moet de Vitki alle aspecten leren kennen en leren hoe die energie te richten voor specifieke werken.

Als we runen begrijpen als potentiële energievelden, als we zien dat energie in golven beweegt totdat ze wordt waargenomen of gestuurd, dan kunnen we het potentieel begrijpen dat elke rune heeft en het potentieel dat meerdere runen zouden kunnen hebben op het universum.  Het is niet verstandig om te proberen een kampvuur aan te steken terwijl je er voortdurend water op giet.  Als je een ontsteker rond brandstof gebruikt, moet je heel voorzichtig zijn, anders kun je ernstige schade aanrichten.  Maar in een gecontroleerde en beheerste omgeving stuwt het je auto over de weg.  In de sage van Egil had een goedbedoelende boer wat hij dacht dat helende runen waren op een bot gekrast.  Toen Egil de runen zag wist hij waarom de jonge vrouw nog steeds ziek was.  Hij schakelde de runen-energie uit door de runen in het vuur te schrapen en verbrandde het bot waarop de runen waren gekerfd.  Daarna kerfde hij runen op zijn drinkhoorn en sneed in zijn hand en deed bloed op de runen.  Het meisje herstelde.  Een duidelijk voorbeeld van het belang van het begrijpen van potentiële energie.

In het begin van mijn runen-studie, nam ik elke dag elke rune door.  Ik sprak de naam van de rune uit, nam de rune mee in mijn beha of zak, tekende hem met mijn vinger in de lucht, galdr-de de naam en klank en concentreerde me op de rune totdat ik hem in mijn geestesoog kon zien.  Ik beoefen dit ‘nog steeds’.  Ik houd een runen-boek bij waarin ik al mijn inzichten, specifieke betekenissen, boodschappen, bindrunen, magische spreuken en andere inspiratie opschrijf en teken. Het belangrijkste om te onthouden is om van het runenwerk een dagelijkse focus te maken. Mijn runen-kennis groeit en breidt uit naarmate mijn kracht en wijsheid groeit en dit is eindeloos, grenzeloos.
In mijn ervaring zijn runen een van de beste manieren die ik ken om een sterke relatie met de goden op te bouwen. Als je bedreven raakt in runen, runen energieën en relaties met de goden, zullen de goden zelf tot je spreken in runen.  Dit is in feite een puzzel, een reis naar kennis, wijsheid en verbinding.  Er is veel dat we niet meer weten over ons erfgoed.  Sommigen hebben het geluk opgegroeid te zijn in een heidense omgeving met nauwe banden met ouders of grootouders die de oude gebruiken nog in hun dagelijks leven toepasten.  Maar velen proberen de weg te vinden langs een gebroken oude weg, wat moeilijk kan zijn.  De goden reageren op de zoeker met aanwijzingen, inzichten, broodkruimels en runen om te helpen bij de zoektocht naar onze wortels.
Liefs,
ᛊᛃᚨᚱᛁᛊᚨ