Het is even stil geweest aan mijn kant. Het is zomer en ik ben veel buiten. Ook druk aan het werk in mijn tuin na dagen achter de laptop voor mijn werk. Heerlijk, ik laad helemaal op. Ook hebben de studies Runen/Vitki en Noords Sjamanisme mijn aandacht en oefening gevraagd. Deze zijn nu afgerond. Over het Vitki pad heb ik hier al geschreven en vandaag deel ik mijn ervaringen met Noords Sjamanisme onderricht door Linda Wormhoudt.

Linda Wormhoudt, een naam die ik veelvuldig ben tegengekomen in mijn leven, zij het via boeken en artikelen of via mensen die bij haar een opleiding hebben genoten. Haar boeken heb ik verslonden, maar bij het woord ‘sjamaan’ krijg ik altijd een beetje een gevoel van ‘ver van mijn bed’ en ‘niet voor mij’. Echter Seidr is wel een onderdeel van het zogeheten Noords sjamanisme wat mij aantrekt. Zo heb ik een jaar geleden de jaartraining bij Mirkrida afgerond, hier heb ik veel met trancereizen geoefend en ook door die reizen steeds meer te weten gekomen over de godenrijken, de landgeesten en mijn en onze voorouders. Linda op haar beurt is weer een leerling van Daan van Kampenhout oprichter van het Dutch Institute for Shamanism and Ritual en van hem heb ik in het verleden ook een aantal boeken gelezen.

Ik heb Linda’s website vaak bezocht, met name omdat ik het verlangen heb te werken in stervensbegeleiding en uitvaart en wil daarom bij Linda de opleiding tot Rouwvrouw volgen. Echter ik voel dat de basis belangrijk is, dus heb ik mij opgegeven voor de training Noords Sjamanisme.

De Dodenweg

Sjamanisme

Nu draai ik al lange tijd mee in spiri-wiri wereld en ben heel wat ‘sjamanen’ tegengekomen, echte uit Siberië, Amerika en Afrika, maar ook een heel hoop neppers. Persoonlijk heb ik mij nooit zo aangetrokken gevoeld tot het sjamanisme, want het voelt altijd als ‘niet van hier’ en culturele toeëigening. Tot ik mij ging verdiepen in volksgebruiken van deze contreien en leer dat ook hier vormen van Seidr en sjamanisme werden beoefend.

Het woord sjamaan komt oorspronkelijk uit het Tunguz, een Siberische taal, en betekent “de extatische”. In het sjamanisme gaat men ervan uit dat alles in de natuur bezield is, en dat er contact te leggen is met die zielen. Een traditionele sjamaan is iemand die contact legt met de geesten en zielenwereld, soms is hij of zij daarnaast ook een genezer, een roeper van wild, een begeleider van rituelen.

De term sjamaan wordt nu door antropologen gebruikt om een scala aan genezers, medicijnmannen en priesters te benoemen die met trance werken. Antropologen gaan er van uit dat sjamanisme een manier van leven is die vooral bij jagers /verzamelaars voorkwam, en is ontstaan in de oude steentijd. Het is hoogstwaarschijnlijk de voorloper van alle religieuze en magische tradities.

Linda zegt gelukkig ook zelf dat ze geen sjamaan is. Ik heb een grote allergie op mensen die ergens een cursusje doen en zichzelf dan allerlei titels toe eigenen. De titel sjamaan krijgen de traditionele sjamanen van hun stam of volk, nadat ze jarenlang hun gemeenschap ten dienst stonden.

Een artikel door Linda in Koorddanser: https://www.kd.nl/2011/12/25/sjamanisme-versie-2-0/

Seidr

Lang geleden druppelden vanuit het Oude continentale Europa vele immigranten Scandinavië binnen. Ze brachten hun eigen religieuze gewoonten en zeden met zich mee. En ze brachten hun priesteressen en priesters mee: vrouwen en mannen geroemd om hun kennis over het verleden, heden en toekomst, hun band met het land en hun magische capaciteiten. Dit zijn de vala’s, völva’s en seidhmadrs, en de vorm van magie die ze uitoefenden noemde men seidr. Het Indo-Germaanse Scandinavische religieuze wereldbeeld leunde zwaar op voorouderverering.

Hun beelden werden vermengd met de beelden van andere al aanwezige Scandinavische volkeren: de Finnen en de nomadische Sami. De vala of seidhmadr sprak met de voorouders die rustten in hun grafheuvels, en communiceerde met de landgeesten. Van hen verkregen ze kennis over de vruchtbaarheid van het land en het lot van mens en dier. Wie waren deze mensen? Waren het heksen, sjamanen of priesteressen? Ik ben gefascineerd door magie, hekserij en werken met het land en de voorouders, vandaar dat ik mij erg tot Seidr aangetrokken voel.

Basiscursus

Ik heb geen moment spijt gehad, want het is genieten van Linda’s no-nonsense aanpak, kennis en gevoel voor humor. Dit werkt aanstekelijk want de cursusgroep is ook heerlijk drama- en zweefteef-vrij. Zelfs in een best wel grote en diverse groep ging het allemaal heel vanzelf en gemoedelijk. We hebben les op volle zondagen in De Roos in Amsterdam. Wat fijn om eindelijk eens een opleiding vlakbij te volgen en ook geniet ik van Linda’s Amsterdamse nuchterheid. Sowieso weer heerlijk om in De Roos te zijn, vroeger was ik er kind aan huis en goed te proeven dat hun soep nog steeds heerlijk smaakt.

Wij hangen aan Linda’s lippen als ze haar informatie en ervaringen met ons deelt en wij proeven aan sjamanistische oefeningen. Tijdens de cursus gaan we als groep samen op reis door de eerste helft van het jaarwiel. We ontmoeten verschillende energievelden, buiten ons en binnen ons. Elke dag heeft een thema, de dagen zijn ongeveer half theorie, half praktijk. Ik geniet van alle verhalen, de humor, de interessante informatie en de fijne balans met intensieve oefeningen en rituelen. We krijgen ook vaak creatief huiswerk mee, zoals het maken van een ratel en het contact maken met de landgoden en ons krachtdier.

De themadagen

Dag 1: Het jaarwiel, de richtingen en de werelden
Het levenswiel/jaarwiel is een cirkel met daarin een kruis dat de vier hoofdwindrichtingen symboliseert. Het wiel komt als concept overal ter wereld voor. De windrichtingen (en de tussenrichtingen) hebben elk hun eigen energie en associaties. Deze dag werken we ook met de drie voornaamste werelden: de boven-, midden- en benedenwereld en de bijbehorende energievelden. We voelen alle richtingen en belichamen deze. We voelen terwijl we het wiel lopen waar wij ons op dit moment het meest thuis voelen, voor mij is dit het Zuidwesten, de kleur aubergine, de tijd van de overgang, grote emotionele keuzes, september, het vallen van de blaadjes, de egel die onder de heg woont, Huldra op het grensgebied van leven en dood, twee werelden, Loki die ons dwingt uit patronen te stappen en het anders te doen (overgang), voor iemand die vrij ordelijk is, is dit een uitdagende tijd, toch voelt deze richting nu het meest als mijn basis. We leren deze dag ook over de Noorse goden, sagen en over het gebruik van ratels en drums. We sluiten af met een trancereis naar Yggdrasil.

Dag 2: Contact met krachtdieren en helpers, communicatie met andere werelden
Elk individu heeft minstens één persoonlijk krachtdier. Naast krachtdieren zijn er ook gidsen en helpers in andere verschijningsvormen. Wie zijn de helpers, wat is hun rol, en hoe maak je en onderhoud je contact? Een beetje uitdagende les voor mij omdat ik niet zoveel heb met het begrip krachtdieren, maar wel met helpers dus ik noem ze maar zo. Linda legt uit dat individuele mensen krachtdieren hebben en een groep mensen een totem. Nomadische stammen observeren het gedrag van dieren om te kunnen overleven. Krachtdieren beschermen je en geven tekens. Noordwest Europa werkt meer met Goden en Godinnen en dieren in de vorm van de Raaf (Odin) en Everzwijn (Freyr) bijvoorbeeld. Je hebt permanente en tijdelijke helpers. Na huiswerk, opletten op tekenen en droomreizen, blijkt mijn krachtdier niet een sterke wolf ofzo te zijn, maar een vlinder. Een vlinder is niet verbonden aan een bepaalde plek op het jaarwiel, het ligt er aan in welk stadium het zich bevindt. En ook wat voor soort vlinder. Voor mij staat de vlinder voor transformatiekracht, speelsheid, schoonheid en kwetsbaarheid, We krijgen huiswerk een ratel voor ons krachtdier te maken. Een ratel geeft de helper energie en roept ze aan. Het is een bezield voorwerp.

Onderweg naar de les met mijn trommel in de tram




Dag 3: Landgoden/ landenergie, trommel, ratel, stem
Het land onder onze voeten is bezield. Elk landschap heeft een eigen energie. Sommige plaatsen geven kracht, andere plaatsen nemen. Hoe herkennen we landschapsenergie, die ook in de stad voelbaar is? Hoe maken we contact met de landgoden van de eigen omgeving, het geboorteland? De trommel en de ratel: instrumenten om de helpers en gidsen te roepen, om in trance te raken, om te bidden. Ook de eigen stem heeft deze kwaliteiten. Op deze dag doen we verschillende rituelen rond klank en ritme en krijgen we uitleg over het gebruik van trommel, ratel en stem (en de combinatie) in sjamanistisch werk. We doen onder meer een mooie opstelling met Hunebedden en een oefening met reuzen en trollen, ook leren we over verschillende offers die we kunnen brengen en hoe verschillende energieën in landschappen te duiden.

Dag 4: Seidr
Seidr is een voorchristelijke magische traditie, die wordt beschreven in de vele Scandinavische mythen, saga’s en historische bronnen die nog bewaard zijn gebleven. Seidr is een op zichzelf staand pad, met een andersoortige trance, andere gidsen, andere denkbeelden. Deze magische werkvorm staat dicht bij onze wortels en we leren meer over (Noordwest-Europese) goden en godinnen. Als huiswerk hebben wij een Seidr staf gemaakt en meegenomen om daar vandaag trancereizen mee te oefenen. De staf is een representant van de Yggdrasil en via de staf kun je reizen naar de verschillende werelden. We oefenen ook Utiseta en drempelzitten. Allen met staf. Er is een duidelijke andere trance dan via het werken met trommel en ratel: dit is dodenenergie en geen levensenergie. Daarna zijn we voor elkaar gaan orakelen met voorwerpjes: het ‘natuurorakel’. We gaan ook met onze staf naar de voorouders- naar het dodenrijk, naar Helheim en we spreken over het goden- en godinnenwiel, wie staat waar op het wiel? en we deden een Web van Wyrd (het grote web van lot en karma) heling ritueel voor hen die heling nodig hebben.

Utiseta


Dag 5: Sjamanistisch healingwerk
Helend werk is een essentieel onderdeel van sjamanistisch werk. Helen kan op verschillende manieren en lagen plaatsvinden en op de verschillende lichamen: etherisch, astraal, fysiek en mentaal. Daarnaast hebben we een ziel en een persoonlijkheid. We doen ritueel helend werk op persoonlijke thema’s. We leren over helpers, voorouderheling, krachtvoorwerpen en sjamanistische spiegels. Linda heeft haar verzameling spiegels meegenomen en wij mogen daar mee werken. Ik ben verbaast en onder de indruk van hun kracht en de bijzondere sessie die we in tweetallen doen. Ook doen we in duo’s een helende sessie waarbij we zingen, ratelen en drummen. Dit alles om de verbinding met de ziel te herstellen. Het is een mooie ervaring. Ook kijken we naar een ritueel met steentjes om de voorouders te helen en doen een klein en kort Fins ritueel, en we doen helende opstellingen: voor medecursisten.

Dag 6: Excursie naar de heide
Vandaag doen we een excursie naar de Wester- en Zuiderheide tussen Hilversum en Laren, het vroegere woongebied van het Klokbekervolk. We werken met de energie van de verschillende grafheuvels, urnenvelden, voorouders en sacraal landschap. Heerlijk om dit hier te doen, het is toch een beetje mijn achtertuin en een plek waar ik vrij regelmatig naar toe getrokken word. Tijdens deze excursie doen we ritueel werk in een sacraal landschap, waar onder meer grafheuvels en dodenwegen liggen. Ook leren we over de cultuur van het Klokbekervolk en de vondsten die hier zijn gedaan, de verschillen in graven door de jaren heen en we ervaren vooral door te zitten op de grafheuvels, te liggen op Dodenweg en de energie op het kruispunt van de wegen te ervaren. Het is een warme zomerse dag met veel dagjesmensen en we trekken wat bekijks, maar gelukkig worden we nergens weggestuurd. Sowieso merk ik de andere mensen nauwelijks op, ik lijk op een andere laag in te klikken. De hele dag ervaar ik als thuiskomen maar ook met weemoed, wetende dat dit de laatste les is. Ook vertelt Linda ons aan het einde dat dit waarschijnlijk haar laatste les is, omdat ze heel ziek is en de medische ingreep waar ze op hoopte niet gelukt is. Het is dus een nog groter afscheid, een afscheid van Linda.

Vanochtend, 24 juli, ontvang ik het trieste nieuws dat Linda is overleden. Ze is thuis.

Dank je wel Linda voor jouw wijsheid, kracht en humor. Nu kan je jouw werk vanuit het Dodenrijk voortzetten. Goede reis en rust eerst goed uit. x

Liefs, Charissa x

Bron: Soulritual.nl