Door Swesaz thuis in het Heidendom

 

Wanneer de dagen kort en donker zijn,
de nachten koud en de bomen kaal,
dan roept de warmte van de eigen haard.

De blik is naar binnen gekeerd, naar eigen huis en de persoonlijke kring. Het is een periode waar tijd mag zijn voor rust en overdenking, alhoewel het dagdagelijkse onverminderd door raast.
Vergeet in deze dagen vooral niet dat juist het donker de plek is waar we onze voorouders en daarmee ook onze tradities kunnen ontmoeten. De tradities en volksgebruiken in deze tijd spreken over bescherming, eren en taboes, maar ook spreken ze over vernieuwing van levenskracht en de warmte van samenzijn. Samenzijn met de goden, met de doden, met elkaar als gelijkgestemden. Dit samenzijn kan ook door middel van nieuwe media wanneer fysiek samenkomen niet lukt. Hierdoor kunnen zelfs nog meer mensen verbinden. Op die manier mensen bijeenbrengen in de Joeltijd is dan ook wat we gaan doen in deze facebookgroep.
De Joeltijd is een bijzondere, spannende en zelfs de meest cruciale tijd van het jaar met de werkelijke zonnewende op 22 december, drie nachten later de ‘Mōdraniht’ en daarop volgend de 12 gewijde nachten die groots afgesloten worden met het midwinterfeest op 6 januari.

De Joeltijd is een tijd die we niet geruisloos aan ons voorbij kunnen laten gaan.
Daarom alvast vanaf vandaag deze een online omgeving waarin we samen door deze periode heen zullen gaan.

In de aanloop naar de zonnewende zullen we al een en ander delen, maar vanaf de zonnewende zullen we dagelijks één of meerdere berichten in deze groep plaatsen.
We zullen niet alleen delen over de tradities die zijn opgetekend, maar ook worden er door verschillende Swesazzers verhalen verteld die je bij je eigen haard kunt luisteren en doen we suggesties voor betekenisvolle handelingen waaronder ook die betrekking hebben op het raadplegen van het lot, waar deze periode van het jaar uitermate geschikt voor is.

Vanuit onze liefde voor het eigene en tradities van eigen bodem hebben we met zorg en aandacht een mooi en verdiepend programma samengesteld om met jullie te delen. Zo hoef je niet alleen door deze periode heen te worstelen, maar mag je vasthouden aan inhoud en de anderen in deze groep. Voel je vooral ook vrij om anderen uit te nodigen om ook deel te nemen.
Deelname is kosteloos, een donatie is altijd welkom.

N.B. Volgens de weekkalender zitten we nu in de maand december die ook wel Wolfsmaand genoemd wordt. De maand volgens de maankalender echter, begint pas op 13 december. We zijn dan in de eerste Joelmaand aangekomen. De Eerste Joelmaand is altijd de maand die zich uitstrekt over de zonnewende. De Tweede Joelmaand is die van de maan die begint met de Nieuwe Maan na de zonnewende.

Met het ingaan van de Wolfsmaand vandaag, is ook de meteorologische winter ingegaan en wel met matige vorst.

Doe je mee?

https://www.facebook.com/groups/1020716329231948/