Hello!

Happy Mother’s Day tomorrow. This week, in honor of Mother’s Day. Of women. Of the feminine essence inside of all bodies regardless of gender. In honor of Mama Earth I am offering a 50% discount on all tarot readings. Please see here for more information: https://www.joyincreation.com/oracle-card-readings/Please mention this offer when you order. This is valid until Friday the 18th. Thank you for allowing me be of service, to use my gifts and for your support.

I am using this space to repost two blogs I wrote about Mothers, Motherhood, Mothering and below here a new translation of the blogpost Healing our Inner Mother, in Dutch. Plus some of the notes I just took in preparation for the Mothersday Workshop SoulCollage® this Sunday (in Dutch). Thank you for sharing this space with me.

This is a link to: Moederliefde/Motherly Love (Dutch and English)

and Healing our Mother Wound in English 

 

De rest van deze tekst is in het Nederlands – continued in Dutch:

Hallo!

Ik wens je een mooie Moederdag deze zondag! Deze week, ter ere van moederdag. Van vrouwen. Van de vrouwelijke essentie in alle lichamen, ongeacht geslacht. Ter ere van Mama Aarde schenk ik 50% korting op alle tarot inzichten/leggingen. Zie hier voor meer informatie: https://www.joyincreation.com/oracle-card-readings/ Bij bestelling graag deze aanbieding noemen. Dit is geldig tot vrijdag de 18e. Bedankt dat je me van dienst laat zijn, mijn geschenken laat delen en voor je ondersteuning.

Ik gebruik deze ruimte om twee blogs opnieuw te publiceren die ik over moeders, moederschap en moeders heb geschreven en hieronder een nieuwe vertaling van de blog Genezing van onze innerlijke moeder, in het Nederlands. Plus enkele aantekeningen die ik zojuist heb gemaakt ter voorbereiding op de Moederdag Workshop SoulCollage® deze zondag. Bedankt voor het delen van deze ruimte met mij.

 

 

Dit is de link naar: Moederliefde/Motherly Love (Dutch and English)

and Healing our Mother Wound in English (Nederlandse vertaling hieronder)

Vertaling hieronder:

Genezing van onze innerlijke moeder

Deze zondag is Moederdag. Ik heb altijd een probleem met bepaalde dagen voor bepaalde mensen of dingen. Waarom hebben we speciale dagen nodig om dankbaarheid te tonen voor de mensen in ons leven. Elke dag is Moederdag. Maar dat is een andere discussie waar ik niet op in zal gaan. Ook niet het feit dat het een uitvinding is van de wenskaart- en cadeau-industrie. Oh wat klink ik cynisch! En weet je , ergens houd ik ook van dagen als deze om wat extra moeite te doen voor degenen die we liefhebben en misschien een beetje vanzelfsprekend vinden. Dus op Moederdag heb ik altijd mijn best gedaan om iets voor haar te maken, iets bijzonders te kopen of haar mee uit te nemen. Haar laten voelen hoeveel ik van haar hield. En hou nog steeds van haar. Hoewel ze hier niet meer in het vlees is, vier ik haar nog steeds met liefde en dankbaarheid…ondanks alles…

Maar ik zou liegen als ik zei dat Moederdag geen uitdaging is. Het is moeilijk om advertenties met gelukkige moeders en dochters overal te zien. Om niet iemand te hebben om die dag mee door te brengen. Nu was mijn relatie met mijn moeder niet altijd geweldig. We hadden onze ups en downs. Het evenwicht in onze relatie leek altijd uit balans en ik was meer de moeder in onze relatie, vanaf een zeer jonge leeftijd was dit zo. Om te zeggen dat het Hallmark perfect was, zou een leugen zijn. Het was zwaar, maar we hielden ook veel van elkaar. Ik beschouw mezelf gelukkig omdat ik zo’n sterke band heb en vriendschap met mijn moeder heb. En ja, ik erken hoe gelukkig ik ben. Ik ken veel mensen die geen moeder hebben waar ze zich bijzonder dankbaar voor voelen en Moederdag brengt ook veel triggers met zich mee. Er kan veel gevoel van wrok, schuld en schaamte opkomen. En ook voor vrouwen die moeders zijn, voelen ze zich schuldig omdat ze niet lijken op de perfecte moeder die we in zoveel advertenties en kaarten zien.

 

Onze schaduwen

We moeten ons realiseren dat moeders in de allereerste plaats geen heiligen zijn, maar dat ze mensen zijn met al hun bagage in verschillende tinten van licht en donker. En dat voor velen van ons ons ideaal van een moeder al vroeg was ontwikkeld, in films, televisieseries of een vriendin die de perfecte moeder leek te hebben. En voor velen werd dit archetype van wie we zouden zijn als moeders geboren uit het niet willen zijn zoals onze eigen moeder. En nu volwassen geworden, projecteren onze schaduwen precies deze eigenschappen die we niet zo leuk vonden bij onze eigen moeders. Onze definitie van hoe een ouder eruit zou moeten zien, wordt bepaald door onze schaduw. Ik ben een groot voorstander van schaduwwerk, want ik geloof in heelheid. Een terugkerend thema in mijn leven is de stukken bij elkaar brengen, te herinneren RE-member. We moeten alle kenmerken die we in onszelf hebben ontkend, omhelzen en integreren, zodat ze niet uithalen omdat ze niet gezien en gehoord worden. Om dit te doen, moeten we de geschenken van de zogenaamde negatieve kenmerken vinden die we veroordelen bij onze moeders of anderen. Bijvoorbeeld hoe kan lui zijn zoals je moeder je echt van dienst zijn? Kijk of je een lijst kunt maken en alle slechte moederkarakteristieken kunt opschrijven en kunt noteren hoe ze jou hebben gediend. Nu, alle slechte moeders, vraag jezelf af of je echt een slechte moeder bent of gewoon een mens die zichzelf vergelijkt met een perfecte standaard. Kun je jezelf vergeven en zien dat kinderen net zo veel leren van onze zogenaamde slechte delen als onze goede delen. Nu spreek ik niet over misbruik. Maar de gebruikelijke kenmerken waar we niet trots op zijn. Het grootste geschenk dat kinderen kunnen leren, is zichzelf liefhebben en accepteren. Door hen te leren de geschenken te vinden in wat ze veroordelen, maken we de weg vrij voor hen om een deel van zichzelf lief te hebben dat ze als ‘slecht’ hebben gezien.

 

Diepe wonden

Houd er echter altijd rekening mee dat dochters geen voeding zijn voor moeders die emotioneel berooid zijn. Vaak projecteren moeders hun eigen dromen en behoeften op hun dochters en dit kan leiden tot diepe wonden en pijn. Voor deze vrouwen is het zo belangrijk om de schaduw van de moeder te erkennen en zich van hen te bevrijden en hun eigen persoon te zijn, hun eigen licht te zien en niet overschaduwd te worden door de moeder. Dit zal grote paniek veroorzaken bij de moeder en soms zelfs tot een breuk in de relatie leiden. Jezelf liefhebben is geen narigheid en pijn projectie van anderen accepteren, ook niet die van je moeder. Vooral niet van je moeder! Je zou je gevoelens niet moeten onderdrukken om een goede dochter te zijn. Een goede dochter zal deze cyclus doorbreken en alle betrokkenen hiermee vrij stellen. Geef jezelf toestemming om eerlijk te zijn over je gevoelens jegens je moeder. Je bent nu volwassen en je innerlijke kind is veilig bij jou, je bent nu hier om dit kleine kind in je te koesteren. Praat met haar. Zie haar, knuffel haar. Bevrijd haar en laat haar spelen. Voel hoe bekwaam je bent om haar te ondersteunen. Schakel nu zachtjes over naar wat je in jezelf voelt en voel jezelf als de baby, als het kind en laat jezelf vasthouden en beminnen, gewoon omdat je jij bent, er bent. Ontspan en drink de liefde voor jezelf met al jouw cellen. Laat het toe. En weet dat je hier altijd kunt terugkeren, want deze plek, deze liefde en veiligheid is in jou.

 

Innerlijke moeder

We spreken vaak over het innerlijke kind, maar zelden richten we onze innerlijke moeder. Om onze moeder-dochterrelatie te helen, is het belangrijk om de moeder in ons te genezen, om contact met haar te maken. Nu is mijn innerlijke moeder altijd heel aanwezig, ik ken haar goed. Hoewel ik het pad kies om geen moeder te zijn, ken ik de rol van zorgverlener, verzorger (in de eerste plaats van mijzelf, dat is een grote les in mijn leven, daarom ben ik zo bezig met het benadrukken van zelfzorg en -liefde) en degene die vruchten afwerpt en creëert heel goed. Ik hou heel veel van dat deel van mezelf. En vooral voor vrouwen die moeder zijn, is het zo belangrijk om hun relatie met hun innerlijke moeder te helen, zodat ze de cyclus van het doorgeven van pijn aan hun dochters kunnen doorbreken. Wij zijn verantwoordelijk voor de toekomstige generaties. We moeten een sterke basis in onszelf bouwen, zodat we de bron worden van overvolle liefde en koestering voor al het leven op deze planeet. Maar nogmaals, te beginnen met onszelf en degenen die het dichtst bij ons zijn. En laat het vanaf daar stromen. Wees een bron, een bron van licht.
Ik wens je een liefdevolle Moederdag, blijf trouw aan je gevoelens en houd eerst van jezelf.

Laten we onze innerlijke moeders vieren, de goeden, de slechten en de lelijken … het is allemaal goed

Je bent goddelijk

Veel liefde en dankbaarheid voor jij die dit nu leest,
Charissa xxx

 

En nog wat inzichten en ideeën ter voorbereiding van de workshop morgen die ik met je wil delen:

Moeder – moederschap – moeder zijn –kind zijn

Heb je ooit teleurstelling gevoeld in je relatie met je tiener of volwassen kind? Heb je je ooit afgevraagd of je eigen moeder misschien teleurstelling heeft gevoeld in haar relatie met jou? Ben jij teleurgesteld over jouw eigen moeder? Als je filamenten van schuld (terecht of onwaar) hebt die zich aan jou vasthechten zoals de zwevende strengen van populieren, dan kan deze workshop troost bieden. Ik zal vertellen hoe SoulCollage® muren scheidt en bruggen bouwt die krachtiger worden.

Ik heb op mijn blog vaak geschreven over mijn ouders en met name mijn relatie met mijn moeder. Elke moeder-kindrelatie, vooral tussen moeders en dochters, heeft ontmoedigende momenten – dagen, maanden, zelfs jaren – of we de moeder of het ‘kind’ zijn. SoulCollage® bracht troost, genezing en vrijheid in mijn relatie met mijn moeder. In plaats van mijn moeder of mijzelf de schuld te geven, accepteerde ik wat ik niet kon veranderen. In plaats daarvan richtte ik mijn aandacht naar binnen en begon mijn eigen innerlijke kind te moederen. Je moet een moeder in jezelf vinden. We doen het allemaal. Zelfs als we al een moeder hebben, moeten we dit deel van onszelf nog steeds binnenin vinden.

Her-moederendag

Als Moederdag een gevoel om hoog brengt van verlangen, gemis, een gevoel van wat had kunnen zijn, een pijnlijke herinnering. Dan is het mooi om te gaan voelen dat wij deze rol zekunnen innemen voor onszelf en Moederdag kunnen transformeren in Her-moederendag (re-mothering). Een dag om de heling te beginnen van de moederwond, om de ruimte, dat gat in ons hart te hervullen met liefde, om gezien te worden en van gehouden worden voor wie we zijn.

De moeder-kind verbinding is de eerste die wij maken in dit leven en is de basis voor alle relaties die volgen. Als deze band niet sterk is dan kunnen wij niet volledig functioneren. Om onszelf te hermoederen, om deze diepe wond te helen is een doorgaand proces. De eerste stap is het erkennen van het gemis van deze emotionele fundering en rouwen om het gat wat achter is gelaten.
Een van de manieren om te helen, om weer heel te worden is door creativiteit, zoals schilderen, maar ook SoulCollage® is hier een uitstekend middel voor. Dit helpt je om verbinding te maken met jouw eigen verhaal, je creëert een veilige plek voor jouw innerlijk kind om te beginnen een relatie met haar/hem te bouwen, je kan jouw innerlijke moeder vormgeven en haar zien en een band met haar aangaan, je maakt zo een plek waar je kan zien en gezien kan en mag worden, je verbindt je met jezelf, zodat jouw innerlijk kind haar/zijn licht in de wereld kan schijnen.
Om te zien, gezien te worden, om van te houden en van gehouden te worden

In het hart van veel te weinig bemoederde (undermothered) vrouwen ligt een diep verlangen om gezien te worden en van gehouden te worden, gewoon zoals zij zijn. In het creatieproces van hoe jij de moeder waar je zo naar verlangt ziet, verbind je je met de kracht van creativiteit. Met elke stap, elk beeld, begin jij jouw innerlijke moeder duidelijker te zien en tegelijkertijd kijkt jouw innerlijke moeder naar jou. Om in de aanwezigheid van Moeder te zijn kan helend en transformatief zijn. Je kan van deze moeder houden en voelen hoe het voelt om van gehouden te worden. Het is als een spiegel. Je zet zo ook het vermogen aan om emotionele verbindingen met anderen aan te gaan. Je hoeft je niet meer te verstoppen, jouw ware expressie van jouzelf. Jij mag gezien worden. Door jouw innerlijke moeder vorm te geven, deel jij jouw unieke expressie en ga je weer schijnen!

Het thema moeder kan je op zoveel manieren aanspreken, raken.

Je kan de “rol” van Moeder ook van verschillende kanten aanvliegen. In SoulCollage® werken we met verschillende groepen.
Hoe een moeder in de Commitee groep eruit ziet kan van alles zijn. Welke moeder energie draag jij in je? We kunnen ook onze persoonlijkheden, verleden en heden, samenvatten: ons kind zelf, ons moederzelf, ons dochterzelf, en alle delen van onszelf als vrouwen, delen die niet gezien willen worden of geen stem hebben, en delen die uitblinken en willen bijdragen – allemaal wonen ze in onze Committee groep. Ook al ben jezelf geen moeder, je kan wel de energie van moederen in je hebben, zorgen voor een ander maar ook zorgen voor jezelf. Zorgen en verzorgen. Maar ook streng zijn voor jezelf soms. Het beste uit jezelf halen, hoort bij moederen. Onvoorwaardelijke liefde en er mogen zijn. Dat is een moeder energie. En is heel belangrijk dat we dit ook in onszelf kunnen vinden en ons innerlijk kind veilig kunnen laten zijn in ons.

Een kaart voor anderen – onze moeder, grootmoeder, moederlijn, zus of dochter. Deze kaarten leven in wat SoulCollage® onze Gemeenschap noemt. Mijn moeder is helaas niet meer in dit leven, maar door een SoulCollage® kaart voor haar te maken en het “Ik ben degene die” proces met de kaart te doen, leer ik haar ook nu nog steeds beter kennen. Het is ook een prachtige ervaring om de kaart met je moeder (of dochter) te delen als zij nog wel leeft en wellicht een paar tranen te delen. Wie was als een moeder voor je? Dat kan zijn degene die ons op deze wereld heeft gebracht, die ons gebaard heeft, die ons heeft grootgebracht zo goed als zij kon. Dit laatste kan ook een moeder zijn die ons niet daadwerkelijk gebaard heeft maar ons wel heeft opgevoed en groot gebracht. Of is een lerares als een moeder voor je geweest of iemand anders? Wie uit jouw Gemeenschaps groep roept bij jouw een liefdevol moedergevoel op?

Of we kunnen afbeeldingen vinden die onze gevoelens weergeven over de archetypen die met ons werken, zelfs als we ze nog niet kennen (De Raadgevers). Kaarten maken voor de Grote Moeder of de Wilde Vrouw, of de Wijze Vrouw, of de Crone schept de mogelijkheid voor de subtiele, maar krachtige, energieën van die archetypen om ons te vertellen wat ze weten. We kunnen ontdekken hoe archetypen werken met onze persoonlijkheidsonderdelen. We kunnen ons ook meer bewust worden van de relaties tussen al deze delen van onszelf in ons leven.
Ik wens je heel veel mooie inzichten, creativiteit en heling.

Een prachtige Her-moederdag!

Liefs, Charissa X