For English, please scroll down

Houdt je verleden je tegen, maar zou je graag vandaag voluit willen leven? En zie je nu niet hoe je verder moet, vooruit kunt gaan en het verleden los kan laten?

Forgiveness means giving up all hope for a better past – Lily Tomlin

Het antwoord is vergeving. Vergeving lost bijna alle problemen die ons tegenhouden op.

Laat jouw eigen pijn los

Als het nu niet lekker stroomt in ons leven, betekent dat meestal dat we iets vasthouden wat in het verleden is gebeurd. Het kan zijn dat we spijt hebben, verdrietig zijn, pijn hebben, bang zijn, ons schuldig voelen, onszelf verwijten maken, kwaad zijn, wrok koesteren of zelfs wraak willen nemen. Deze gemoedstoestanden komen vaak voor als we niet willen vergeven; als we weigeren los te laten en het huidige moment te beleven zoals het is. Liefde is het antwoord bij iedere heling en de weg naar liefde is vergeving. Vergeving lost wrok op. Klinkt simpel nietwaar? Maar vaak verwarren we vergeving met iets goedkeuren, maar het is iets anders. Waar het om gaat is dat je je eigen pijn loslaat. Vergeven doe je altijd in eerste instantie voor jezelf. En met dat idee in je achterhoofd is het een stuk makkelijker om iemand te vergeven die je pijn heeft gedaan.

 

Neem verantwoordelijkheid

In leren vergeven, moeten we eerst een punt bereiken waar persoonlijke vrede en geluk belangrijker zijn dan het verlangen om gelijk te hebben.Voor we kunnen leren hoe we anderen kunnen vergeven heeft er meestal al wat zelf-heling plaatsgevonden. De eerste stap is de erkenning dat we pijn lijden. Er kan niets geheeld worden tot we dit toegegeven hebben en er verantwoordelijkheid voor hebben genomen. Daarna is het gemakkelijker om compassie, liefde en vergeving uit te breiden naar anderen.

Het spoor van opluchting

De afgelopen jaren stonden bij mij in het teken van loslaten en vergeven en het heeft mijn leven zo veranderd. Ik zat al heel lang vast in het verleden, in oude pijn, in verstopte schaduwen. Ik wilde niet meer vooruit, ik zag geen toekomst meer en op een dag stond ik op de trein stond te wachten, ik keek naar het spoor en voelde een opluchting bij het idee van het perron af te stappen, gewoon opgeven en rust vinden…toen brak iets in mij, ik maakte dat ik weg kwam van het station, in angst voor wat ik zou doen. Ik voelde me zo verloren en hopeloos. Vlak daarna werd ik heel ziek en raakte ik echt de bodem. Deze momenten van balanceren op het randje van leven en dood heeft me open gebroken. Ik zag alles opeens zo helder en ik voelde zo sterk dat ik wilde leven en vooruit wilde. En de enige manier om dit te doen was een heel hoop vergeving van anderen en met name ook mijzelf. Ik was zo boos op mezelf, dat ik het zover had kunnen laten komen, dat ik me zo klein heb gehouden, dat ik zo open en goed van vertrouwen was geweest. Zo boos, zo teleurgesteld, zo moe.

Afpellen

Om een lang verhaal ietsjes korter te maken, ik ben gestopt met mezelf afleiden van mijn pijn en mijzelf vermijden en ben laagje voor laagje mezelf gaan afpellen en mijn schaduwkanten gaan zien. Ze niet meer wegstoppen, maar ze aankijken en omhelzen. En stapje voor stapje veranderde ik en daarmee de mensen om mij heen. Alles verschoof, alles werd lichter en het verleden heeft nu geen macht meer over me. Ik kan er nu zelfs met liefde en dankbaarheid naar kijken. Het triggert me niet meer.

Deze diepe duik vanuit een plek van liefde stond me toe om te zien dat iemand vergeven van mij pijn doen (of iemand die ik liefhad pijn te doen) niets te maken had met het vergeten van de pijn (althans niet meteen), en het ook niet uitmaakt of de ander al dan niet vergiffenis verdiende, of dat ik dacht dat wat ze hadden gedaan in orde was. In feite heb ik geleerd dat de vergeving eigenlijk alleen voor MIJ was.

Toen ik mijn gesloten hart opende en mijn wonden liet zien, veranderde hoe ik dacht over het verleden, ik kon het laten gaan en daardoor meer in het heden leven, de plek waar plezier huist.

The Aramaic word for forgiveness literally means “to untie.” Forgiveness is what frees us from the ties that bind us to our pain and suffering. Forgiveness is what truly heals our heart and mends our broken wings so that our spirit can once again soar. -Tieraona Low Dog, M.D.

SoulCollage® en vergeving

En nu met SoulCollage® in mijn leven, kan ik kaarten maken die de energie van Vergeving visualiseren. Zo kan ik zien (en voelen!) hoe vergeving er voor mij uitziet (en VOELT!). En dat kan jij ook! Bij mij voelt het als ruimte, openheid, rust, lichtheid en heelheid. Het helpt mij om deze kaart te zien en te spreken vanuit deze kaart als ik wrok op voel komen. Ook als deze kaart in een reading naar boven komt, is het duidelijk dat deze situatie opgelost kan worden door vergeving.

Het meest gebruik ik de kaart en andere manieren van vergeving op mijzelf; vergeving van mijzelf, voor al die tijd dat ik niet goed voor mezelf zorgde, niet voor mezelf opnam, mezelf wegcijferde en niet liefdevol mezelf toesprak. Voor niet van mijzelf houden. Momenten die zo nu en dan nog steeds de kop op steken.

Ook kan je bijvoorbeeld een kaart maken voor de persoon die je wilt vergeven en doe het Ik Ben Degene Die proces met hen (als je niet weet hoe dit moet, nog geen kennis hebt gemaakt met SoulCollage® en je bent nieuwsgierig, geef je op voor mijn nieuwsbrief  en ik hou je op de hoogte van workshops die ik geef, ook kan je mij (in De Randstad) inhuren voor een introductieworkshop bij jou thuis.

Ho’oponopono

En om het proces van Vergeving (want het zal niet in een keer oplossen, zeker niet als de pijn er al lang en diep zit) te ondersteunen is Ho’oponopono, oude Hawaiaanse manier van verzoening en vergeving, een fantastisch en simpel hulpmiddel.

Wanneer je bepaalde negatieve gevoelens hebt naar andere toe, of naar jezelf, of een gebeurtenis, dan kun je het volgende doen:

Je denkt aan die situatie of de persoon en zegt in gedachten de volgende zinnen (ik heb als reminder een poster met deze woorden op mijn wc hangen) FOTO:

Het spijt me
Vergeef me alsjeblieft
Ik houd van je
Dank je wel

Het is belangrijk niet te vergeten dat het soms noodzakelijk is om langdurige kwesties in lagen te helen. We moeten zacht en vergevingsgezind zijn voor onszelf gedurende dit proces, en kunnen niet verwachten dat de diepe wonden in een keer helen.

Ook al meen je het eerst niet, doe het, en je bereidheid zal toenemen. Het geweldige van vergeving is dat deze Ho’oponopono techniek zelfs werkt als je er in het begin weerstand aan biedt.

Leren vergeven is eigenlijk verantwoordelijkheid nemen voor jouw leven, op een diepere en bredere manier dan de meesten ooit hebben overwogen. Volledige verantwoordelijkheid betekent dat alles in ons leven onze verantwoordelijkheid is. Alles. Dit betekent elke persoon die in ons leven komt als wel hun daden en acties, alles wat we zien, horen en ervaren, is er omdat ze een reflectie zijn van iets in ons.

Ik wens een ieder van jullie het openhartige plezier dat de inspanning van vergeving brengt, elke dag weer.

Holding on to anger, resentment and hurt only gives you tense muscles, a headache and a sore jaw from clenching your teeth. Forgiveness gives you back the laughter and the lightness in your life. – Joan Lunden

Cadeautje

Omdat ik hou van de tarot en rituelen voor genezing en manifestatie, dacht ik dat het een kans zou zijn om je een geschenk van een reading en healing te bieden rond het thema van vergeving. Vergeving zit altijd in onze gereedschapskist. Er is een spreuk voor elke kwaal, inclusief gebrek aan vastberadenheid. De sleutel is om soeverein te zijn. Om het sereniteitsgebed te citeren: God geve me de sereniteit om de dingen te accepteren die ik niet kan veranderen; moed om de dingen die ik kan te veranderen; en wijsheid om het verschil te kennen. Voor één van jullie bied ik een gratis vergevingsreading/-legging aan die bedoeld is om je te helpen je gedachten en gevoelens rondom een ​​vergevingskwestie te organiseren. Ik zal ook een ritueel met je delen om de magie in leven te houden. Als je in de trekking wilt worden ingeschreven, laat dan je naam onder dit bericht staan ​​of stuur me een bericht. Veel succes.

Veel liefs, Charissa xx 

P.S. en tot slot nog een mooi en krachtig middel voor vergeving is een Gebed van Vergeving. En je hoeft niet ‘gelovig’ te zijn om te bidden. Het is een gesprek met het Universum, maar ook een bekrachtiging. Zelf vind ik de Prayer of Forgiveness te vinden op de website van AkashicKnowing erg mooi en ook de Benevolent Prayers van The Gentle Way. Herhaling en voelen als je het zegt helpt zoveel. Bekrachtig dit gevoel, deze kracht in jezelf. En zo is het.

Forgiveness as a path to joy

Does your past stop you, but would you like to live to the full today? Do you not see how you can go on, move forward and let go of the past?

Forgiveness means giving up all hope for a better past – Lily Tomlin

The answer is forgiveness. Forgiveness is the answer to almost all problems that stop us.

Let go of your pain

If things don’t flow in our lives, it usually means that we hold on to something that happened in the past. It may be that we are regretting, are sad, have pain, are afraid, feel guilty, blame ourselves, are angry, hold a grudge or even feel vengeful. These states of being often occur when we do not want to forgive; when we refuse to let go and live in the present moment. Love is the answer to every healing and the way to love is forgiveness. Forgiveness resolves resentment. Sounds simple doesn’t it? But often we confuse forgiveness with approval, but it is something else. What matters is that you let go of your own pain. You always forgive for yourself in the first instance. And with this foundation, it’s a lot easier to forgive someone who hurt you.

 

Take responsibility

In learning to forgive, we must first reach a point where personal peace and happiness are more important than the desire to be right. Before we can learn how to forgive others, self-healing has usually taken place. The first step is the realization that we are in pain. Nothing can be healed until we have admitted this and have taken responsibility for it. Thereafter, it is easier to extend compassion, love and forgiveness to others.

The track to relief

In recent years I have been devoted to letting go and forgiving and it has changed my life so much. I had been stuck in the past for a long time, in old pain, in clogged shadows. I did not want to move forward anymore, I did not see a future and one day when I was waiting for the train, I looked at the track and felt a relief at the idea of stepping off the platform, just giving up and finding peace and solace. Then something broke in me, I made myself leave the station, in fear of what I would do. I felt so lost and hopeless. Shortly thereafter I became very ill and I really hit rock bottom. These moments of balancing on the edge of life and death have broken me open. I suddenly saw everything so clear and I felt so strongly that I wanted to live and move forward. And the only way to do this was a lot of forgiving others and especially myself. I was so angry with myself that I let it come so far that I kept myself so small that I had been so open and trusting. So angry, so disappointed, so tired.

Peeling layers

To make a long story a bit shorter, I have stopped distracting myself and avoiding myself and I started to peel myself off layer by layer and faced my shadow sides. No longer hide them away, but look at them and embrace them. And I changed step by step and with that the people around me changed. Everything shifted, everything became lighter and the past no longer has power over me. I can now look at it with love and gratitude. It no longer triggers me.

This deep dive from a place of love allowed me to see that forgiving someone from hurting me (or me hurting someone else) had nothing to do with forgetting the pain (at least not immediately), and also had nothing to do with whether the other person deserved forgiveness or whether I thought that what they had done was okay. In fact, I learned that forgiveness was actually only for ME.

When I opened my closed heart and showed my wounds, it changed how I thought about the past, I could let it go and therefore live more in the present, the place where joy resides.

The Aramaic for forgiveness literally means “to untie.” Forgiveness is what milling us from the ties that bind us to our pain and suffering. Forgiveness is what truly is our heart and mind so that our spirit can be so once again. – Tieraona Low Dog, M.D.

SoulCollage® and forgiveness

And now with SoulCollage® in my life, I can create cards that visualize the energy of Forgiveness. This way I can see (and feel!) what forgiveness looks like for me (and FEELS!). And so can you! For me it feels like spaciousness, openness, peace, lightness and wholeness. It helps me to see this card and speak from this card when I feel resentment. And when this card comes up in a reading, it is clear that this situation can be solved by forgiveness.

Most often I use the card and other ways of forgiveness on myself; forgiveness of myself, for all the times that I did not take good care of myself, did not stand up for myself, was self-effacingy and did not address myself lovingly. For not loving myself. And this still pops up every now and then.

You can also make a card for the person you want to forgive and do the I Am One Who- process with them (if you do not know how to do this, have not yet made the acquaintance of SoulCollage® and you are curious, sign up for my newsletter and I will keep you informed of workshops that I give, you can also hire me (in the Randstad The Netherlands only) for an introduction workshop at your home.

Ho’oponopono

And to support the process of Forgiveness (because it will not be solved at once, especially if the pain goes back a long time and is deeply rooted) Ho’oponopono, old Hawaiian way of reconciliation and forgiveness, is a fantastic and simple tool.

If you have certain negative feelings towards others, or to yourself, or an event, you can do the following:

You think of that situation or the person and say the following sentences in mind (I have a poster with these words on my toilet as a reminder) PHOTO:

I am sorry
Please forgive me
I love you
Thank you

It is important to remember that sometimes it is necessary to heal long-term issues in steps, in layers. We must be gentle and forgiving to ourselves during this process, and cannot expect the deep wounds to heal at once.

Even if you do not mean it first, do it, and your willingness will increase

The great thing about forgiveness is that this Ho’oponopono technique works even if you resist it in the beginning.

Learning to forgive is actually taking responsibility for your life, in a deeper and broader way than most people have ever considered. Full responsibility means that everything in our lives is our responsibility. Everything. This means every person who comes into our lives as well as their deeds and actions, everything we see, hear and experience is because they are a reflection of something within us.

I wish for each of you to have the open-hearted joy that the effort of forgiveness brings, on a daily basis.

Holding on to anger, resentment and hurt only gives you tense muscles, a headache and a sore jaw from clenching your teeth. Forgiveness gives you back the laughter and the lightness in your life. – Joan Lunden

A gift

Because I love the tarot and rituals for healing and manifestation, I thought it would be an opportunity to offer you a gift of a reading and healing around the theme of forgiveness. Forgiveness is always in our tool belt. There is a spell for every malady, including lack of resolve. The key is remembering to be sovereign. To quote the serenity prayer: God grant me the serenity to accept the things I cannot change; courage to change the things I can; and wisdom to know the difference. For one of you I am offering a free forgiveness reading intended to help you organize your thoughts and feelings surrounding a forgiveness issue. I will include a ritual for you to do to keep the magic alive. If you would like to be entered in the draw, please leave your name below this post or send me a message. Good luck to you.

Much love, Charissa xx 

P.S. and finally, a beautiful and powerful means of forgiveness is a Prayer of Forgiveness. And you do not have to be a believer in “God” to pray. It is a conversation with the Universe, but also an endorsement, a self empowerment. Personally, I find the Prayer of Forgiveness on the AkashicKnowing website very powerful and also the Benevolent Prayers from The Gentle Way. Repetition and feeling it when you say it helps so much. Empower this feeling, this power within yourself. And so it is.